hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Egészségpolitika

A tapolcai önkormányzat vitája a Medisyst Kft.-vel

Elfogadhatatlan, hogy a tapolcai kórházat működtető Medisyst Kft. az önkormányzattal kapcsolatos vitájában az egészségügyi dolgozókat eszközként kívánja felhasználni.  
Ezt hangsúlyozza többek közt az a nyílt levél, amelyet a tapolcai képviselőtestület szerda délutáni rendkívüli ülésén fogalmaztak meg Németh Attila kórházigazgatónak, a kft. ügyvezetőjének.

A szerdai rendkívüli testületi ülést azért tartották Tapolcán, mert a kórházigazgató hétfőn nyílt levélben közölte a város vezetőivel, hogy márciustól nem tudják tovább működtetni a kórház-rendelőintézetet, ami 250 dolgozó „csoportos leépítését eredményezi”.
 
A képviselő-testület a közleményében hangsúlyozza: a város több határozatában is kifejezte azt a szándékát, hogy ha a Medisyst Kft. nem, vagy nem „szerződésszerűen látja el” a feladatát, valamennyi kórházi dolgozó további foglalkoztatását a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú Tapolcai Kórház Egészségügyi Nonprofit Kft. biztosítja.
 
Tapolca képviselőtestülete változatlanul nehezményezi azt is, hogy még mindig nem kapták meg „teljes körűen” a kórházi ingatlanokon végzett beruházások bizonylatait, adatait. Így az önkormányzat nem tud felelős döntést hozni a Medisyst „közel félmilliárdos igénye” kielégítése kérdésében – olvasható a városi testület levelében. A városatyák megfogalmazták azt is, hogy ha a Medisyst Kft. „az ellátási-, beruházási és vagyonhasználati szerződést nem, vagy nem szerződésszerűen teljesíti”, úgy az önkormányzat „valamennyi jogágban biztosított törvényes lehetőségével élni fog”. „Érvényesíteni fogja vagyoni és nem vagyoni kárigényét, illetve bűntető-feljelentést fog kezdeményezni” – tudatja a város képviselő-testületének szerdai nyílt levele.
 
A testület álláspontjára ugyancsak nyílt levélben reagált szerdán Németh Attila, a tapolcai kórház igazgatója, hangsúlyozva: négy hónapja volt az önkormányzatnak arra, hogy felkészüljön a kórház működtetésének átvételére, ám „nem tett semmit”. (A Medisyst Kft. 2009. november 13-án jelezte a tapolcai önkormányzatnak, hogy december 31. után nem tudja tovább működtetni – „gazdasági ellehetetlenülésre” hivatkozva – a kórház-rendelőintézetet.) Németh Attila szerint az önkormányzat a könyv szerinti értéknél jóval kisebb összegért kívánja átvenni az új beruházásokat és berendezéseket, sőt „azok egy részét egyszerűen einstandolni kívánja”.
 
A kórházigazgató szerint az önkormányzat nem állhat készen a kórház működtetésére és a 250 dolgozó foglalkoztatására, ugyanis ehhez nincsenek szakemberei, engedélyei és eszközei sem. Rámutatott arra is, hogy – ellentétben a tapolcai polgármester állításával – nem félmilliárdos, hanem „csak” 380 millió forintot kérnek a beruházások ellenértékeként.
 
A kórház vezetője hangsúlyozta azt is, hogy éppen a városvezetés kérésére hosszabbították meg március 1-ig a működtetési határidőt. Ezt követően „visszaadjuk a kórházat” – olvasható Németh Attilának a képviselő-testület szerdai nyílt levelére adott válaszában.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink