hirdetés
2024. május. 12., vasárnap - Pongrác.
hirdetés

Több mint 150 településen kell fertőtleníteni

Több mint másfélszáz településen kell fertőtleníteni az árvíz után Borsod-Abaúj-Zemplénben; 27 településén már befejeződött a fertőtlenítés, 110-ben jelenleg zajlik, s még nem kezdődött el 24 helyiségben – mondta az észak-magyarországi regionális tisztifőorvos szombaton. 

 

Bodnár Judit közölte: fertőtleníteni csak ott lehet, ahol már stabilizálódott a helyzet. Minthogy ez a napokban egyszerre sok településen következett be, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) településről, településre járó 30 fős csapata is erősítésre szorult. 
Az ÁNTSZ szakembereinek (egyebek mellett) a fertőtlenítésben főleg a tanácsadás a feladata, ehhez a helyiek más régiókból még 20-25 fős erősítést kaptak, plusz 8 autóval. „A tanácsadáson túl az is a munkánk, hogy az önkormányzatok illetékességi körébe tartozó fertőtlenítés mértéke a közösségi épületeknél indokolt és szakszerű legyen” – ismertette. 
Hozzátéve, a saját ingatlanának fertőtlenítéséért mindenki maga felel, neki kell elkezdenie, amihez szükség esetén segítséget kérhet az önkormányzattól. Vannak önkormányzatok, amelyek előre készleteztek, emellett adományokat kaptak, de mindegyik számára létezik lehetőség a beszerzés utólagos elszámolására – közölte a szakember.
Kitért arra, hogy miután senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy elhagyja vízzel elöntött lakhelyét, náluk fokozottan fennáll a fertőzés veszélye, aminek leginkább a fokozott személyi higiénével lehet elejét venni. Mindez nem helyettesíthető a védőoltással, ami egyébként is csak a hepatitis A ellen véd, sok egyéb fertőzés ellen nem. 
Beszámolt arról, hogy eddig 5.400 „adagnyi” gamma globulin védőoltás érkezett a régióba, amiből 5.170-et szállítottak ki a megye kistérségi intézeteinek, s még további ezret június 10-ig vártak.  A legutóbbi jelentés szerint 2.030 ember kapta meg az oltást. Az ÁNTSZ szakembere és az érintett terület háziorvosa együttesen dönt az oltás szükségességéről, az oltandók köréről. Azt is mérlegelik: a védőoltás egyesekben a hamis védettség érzetét keltheti, pedig aki megkapja, az csak a fertőző májgyulladás ellen lesz védett – fogalmazott a regionális tiszti főorvos.
Mint mondta: az esetleges, fertőzésgyanús panaszokkal (így a hasmenéssel, lázzal, hányással), de a sebekkel, különösen állatharapás okozta sebekkel is a háziorvoshoz kell fordulni. Utóbbiak esetében szükség lehet tetanusz és veszettség elleni oltásra is a sebellátáson túl.
 A kitelepített emberek kapcsán közölte: komolyabb betegség nem fordult elő az átmenetileg Miskolcon elszállásoltak körében sem. A „befogadó helyekre” az önkéntesek mellé az ÁNTSZ háziorvosokat, ápolónőket és területi védőnőket, sőt gyógyszerészeket is berendelt.

Bodnár Judit közölte: fertőtleníteni csak ott lehet, ahol már stabilizálódott a helyzet. Minthogy ez a napokban egyszerre sok településen következett be, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) településről településre járó 30 fős csapata is erősítésre szorult. Az ÁNTSZ szakembereinek (egyebek mellett) a fertőtlenítésben főleg a tanácsadás a feladata, ehhez a helyiek más régiókból még 20–25 fős erősítést kaptak, plusz 8 autóval. „A tanácsadáson túl az is a munkánk, hogy az önkormányzatok illetékességi körébe tartozó fertőtlenítés mértéke a közösségi épületeknél indokolt és szakszerű legyen” – ismertette. Hozzátéve, a saját ingatlanának fertőtlenítéséért mindenki maga felel, neki kell elkezdenie, amihez szükség esetén segítséget kérhet az önkormányzattól. Vannak önkormányzatok, amelyek előre készleteztek, emellett adományokat kaptak, de mindegyik számára létezik lehetőség a beszerzés utólagos elszámolására – közölte a szakember.

Kitért arra, hogy miután senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy elhagyja vízzel elöntött lakhelyét, náluk fokozottan fennáll a fertőzés veszélye, aminek leginkább a fokozott személyi higiénével lehet elejét venni. Mindez nem helyettesíthető a védőoltással, ami egyébként is csak a hepatitis A ellen véd, sok egyéb fertőzés ellen nem. Beszámolt arról, hogy eddig 5400 „adagnyi” gamma-globulin védőoltás érkezett a régióba, amiből 5170-et szállítottak ki a megye kistérségi intézeteinek, s még további ezret június 10-ig vártak.

A legutóbbi jelentés szerint 2030 ember kapta meg az oltást. Az ÁNTSZ szakembere és az érintett terület háziorvosa együttesen dönt az oltás szükségességéről, az oltandók köréről. Azt is mérlegelik: a védőoltás egyesekben a hamis védettség érzetét keltheti, pedig aki megkapja, az csak a fertőző májgyulladás ellen lesz védett – fogalmazott a regionális tisztifőorvos.

Mint mondta: az esetleges fertőzésgyanús panaszokkal (így a hasmenéssel, lázzal, hányással), de a sebekkel, különösen az állatharapás okozta sebekkel is a háziorvoshoz kell fordulni. Utóbbiak esetében szükség lehet tetanusz és veszettség elleni oltásra is a sebellátáson túl. A kitelepített emberek kapcsán közölte: komolyabb betegség nem fordult elő az átmenetileg Miskolcon elszállásoltak körében sem. A „befogadó helyekre” az önkéntesek mellé az ÁNTSZ háziorvosokat, ápolónőket és területi védőnőket, sőt gyógyszerészeket is berendelt.

 

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés