hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Jövő októberig megkapják a cafeteriát

Az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet 1201 jogosult dolgozója két ütemben, jövő októberig megkapja az elmaradt cafeteria-juttatást, összesen csaknem 300 millió forintot, amit a kórház saját erőből teremt elő, erősítették meg pénteken az érintettek a múlt csütörtökön aláírt kollektív megállapodást.

Németh László, a kórházat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója felidézte, igen messziről indultak a tárgyalások, de sikerült elérni, hogy minden fél lássa a célt: azt, hogy minden jogosult dolgozó megkapja a neki járó juttatást, miközben a kórház is működőképes maradjon. Emlékeztetett: ha per indult volna, az nem a dolgozók és az állam, vagy a dolgozók és a fenntartó között zajlott volna le, hanem a dolgozók és a kórház között. Szükség volt a közös megoldásra, hiszen gyógyulni, gyógyítani csak nyugodt körülmények között lehet, mondta.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnöke azt mondta, köszönet elsősorban annak az öt dolgozónak jár, aki végigvitte és meg is nyerte a cafeteria-ügyben indított próbapert, illetve az őket segítő Egri Ápolási Szakszervezetnek.

Kovács-Csatlósné Pálos Rita, az Egri Ápolási Szakszervezet elnöke szerint az egyezséggel "kézzelfoghatóan megteremtődik a munkabéke".

Vácity József, az egri kórház megbízott főigazgatója úgy fogalmazott, a kollektív megállapodás bekerül a kórház törzsdokumentumai közé, és törli az utolsó fekete foltot is, amit "a meggondolatlan privatizáció piszkított rá az intézményre". Kifejtette: az összesen 24,5 havi cafeteria-juttatás felét az idén, a másik felét jövő októberig fizetik ki a jogosult 1201 dolgozónak. Feltétel, hogy az érintett dolgozó nem állhat perben a kórházzal. A megállapodás extra terhet jelent az intézménynek, de "ez az a kategória, ami minden pénzt megér".

Az MTI kérdésére Vácity József közölte: a cafeteria kifizetésére szükséges mintegy 300 millió forintot a kórház saját erőből teremti elő.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink