hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Tizennégy vidéki kórház veszélyben

Az eddigi információkból úgy tűnik, 14 vidéki kórházban alaposan átalakulhat, gyakorlatilag megszűnhet az aktív fekvőbeteg ellátás a májustól felálló új rendszerben, ez öt százalékot szabadíthat fel a fekvőbeteg finanszírozásnak – írja a Napi Gazdaság.

A lap szerint a teljes magyar fekvőbeteg ellátásról, az erre fordított pénzről és magáról az ellátórendszerről dönt február 15-én a GYEMSZI, amikor az egészségügyi ágazati vezetésnek javaslatot tesz a szolgáltatók új fekvőbeteg területi ellátási kötelezettségéről és a kapacitások felosztásáról.

A döntés, amelynek minimum kérdéses a jogszabályi alapja, s amelytől az egészségügyi szolgáltatókra rászoruló adófizetők élete függ, nem átláható, reprodukálható, számonkérhető szempontrendszer alapján történik, s nem világos, hogy amennyiben a szolgáltatók nem értenek vele egyet, hol, milyen módon és hogyan találhatnak jogorvoslatot – hívja fel a figyelmet Gilly Gyula, a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal szakértője, aki szerint ráadásul ha a tévedés esetleg súlyos ellátási zavarokhoz vezet, nincs hol számonkérni a felelősséget. Nincs jogszabályi alapja annak, hogy egy épphogy létrehozott mamutszervezet, jelesül a GYEMSZI újraossza a teljes magyar fekvőbeteg-ellátórendszert – erősíti meg Poller Imre egészségügyi szakértő is. Mint kifejtette, az elmúlt években újra és újra visszatérő megállapítás, hogy Magyarországon túl sok a kórház, és túl sok a kórházi ágy. A megvalósulás előtt álló Semmelweis Terv a fekvőbeteg-ellátás térségi rendszerbe történő átszervezésével és a kórházak egy részének funkcióváltásával tervezi az ellátórendszer korrekcióját. A funkcióváltás lényege a klasszikus fekvőbeteg-ellátás helyett az ambuláns szolgáltatások favorizálása.

Összességében, a tegnap megismert  lista alapján a jelenlegi 89 aktív kórházszám akár 79 -re csökkenhet a Napi Gazdaság szerint, a szerkezetátalakításra javasolt intézményekben (beleszámítva a miskolci MISEK-et és esetleg a debreceni Kenézy Kórházat).

 

Átalakítással érintett kórházak
Kórház neve ágyak száma
MISEK Miskolci S.I.EüKp.Np.Kft 985
Debrecen, Kenézy Kórház Ri.Kft 844
Kalocsa, VKh. Ri. 261
Mohács, VKh.Ri 210
Csorna, Margit Kh. 208
Kazincbarcikai Kh. Kft. 178
NagyatádMed Eü. szolg. Kft. 177
Marcali, VKh. 137
Makó, Dr.Diósszilágyi S.V.Kh. 136
Komárom, Selye János Kh. 109
Kisbér, Batthyány Szakkórház 107
Veszprém megye Dr. Deák J.Kh.Gyógybarlang Kft 90
Körmend, Dr.Batthyányi Kh. KFT 77
Komlói Egészségcentrum Kft. 50

 


(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink