hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Terápia sérült gyerekek szüleinek

Egy a fogyatékos, illetve krónikus beteg gyerekeket nevelő családok segítésére létrejött civil szervezetet mutat be a Magyar Nemzet honlapja.

A sérült gyereket nevelő szülőknek egyszerre kell azon dolgozniuk, hogy elgyászolják az egészséges gyermek bennük élő álmát, illetve azon, hogy a helyzetet elfogadva az adott körülmények között megállják a helyüket, és mozgósítani tudják belső erőforrásaikat – emlékeztet a lap.

- A feldolgozási folyamat kimenetele függ többek között attól, hogy milyen előzetes tapasztalataik voltak a szülőknek és az őket körülvevő környezetnek a fogyatékossággal vagy krónikus betegséggel kapcsolatosan, ahogy attól is, hogy tudtak-e a várandósság ideje alatt arról, hogy babájuk sérült, beteg lesz – mondta az MNO-nak dr. Garai Dóra tanácsadó szakpszichológus, a Kézenfogva Alapítvány Családterápiás szolgáltatásának terapeutája.

Dóra és a civil szervezet munkatársai a szeptemberben indult „otthont mindenkinek program” keretében igyekeznek segítenek, fogyatékos vagy beteg emberek és családjaik számára nyújtanak pár- és családterápiás szolgáltatást. Munkájuk hiánypótló, ugyanis a Magyarországon elérhető gyógypedagógiai terápiák és fejlesztések középpontjában az esetek többségében a sérült gyermek áll. A szülők ehhez kapcsolódóan kaphatnak információt, érzelmi támogatást, de rendszerszerű, hosszú távon és a nehéz anyagi helyzetben élő családok számára is elérhető, szakszerű pszichológiai segítség, amely az egész családra mint egységre fókuszál, alig létezik – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink