hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Az informatikában előny lehet az autizmus

A csütörtökön kezdődött és szombatig tartó Autism-Europe elnevezésű kongresszusra 73 országból ezren érkeztek Budapestre, köztük érintett szülők és szakemberek.

A szülőket tömörítő Autisták Országos Szövetsége által rendezett konferencia vendégeit Áder János köztársasági elnök levélben köszöntötte, ebben felemlítette, hogy Európa szerte egyre több gyerekről derül ki hogy érintett, így például Budapesten naponta egyen diagnosztizálják az autizmust.

A rendezvény előtt tartott sajtótájékoztatón Szilvásy Zsuzsanna, az Autism-Europe elnöke arról beszélt, az idei kongresszus szlogenjével, "Új dimenziók az autizmusban", arra akartak utalni, hogy az autista embereknek nem a fogyatékosságaira, hanem az erősségeire kell fókuszálni. Több nyugati országban, például Dániában hoztak létre olyan munkaközvetítő intézményeket, amelyek kifejezetten az autisták elhelyezkedéseit segítik, de "nem támogatottként". Az autistáknak ugyanis olyan elképesztő tulajdonságaik vannak, amelyekkel bizonyos szakmákban sokkal jobban teljesítenek, mint mások, például a szoftver-teszteléseknél, adatbázisok bevitelénél - fűzte hozzá.

Erdei Máté, a sajtótájékoztatón felszólaló egyik autizmussal élő fiatal is azt mondta, a NASA honlapját feltörő fiatal is autista volt és nem véletlen az sem, hogy a nagy, informatikával foglalkozó cégeknél kifejezetten keresik az autistákat.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink