hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Tér-idő: Az őssejtek

Az őssejtek története a vérképző őssejtek felfedezésével kezdődött. Előzménye az volt, hogy a Hirosimára és Nagaszaki ledobott atombombák kapcsán kiderült, a borzasztóan nagy sugárterhelés elpusztítja a vérképzést. Gimes Júlia műsorában egy fiatal lány újjászületésének történetét is hallhatják.

Vérünk minden milliliterében körülbelül ötmilliárd vörösvérsejt kering. És mivel körülbelül öt liter vérünk van, és mivel a vörösvérsejtek csak 120 napig élnek, életünk minden másodpercében egymilliót termel belőlük a csontvelő nevű gyár, ahol a vérképző őssejtek laknak.

Ezek az őssejtek szükség szerint néhány óráig vagy 1-2 évig élő fehérvérsejtekké, vagy mindössze 10 napig életképes vérlemezkévé is alakulhatnak. A vérképző őssejtek azonban megbetegedhetnek, például daganatossá válhatnak, és ilyenkor a betegnek, ahogy régebben mondták, csontvelő-átültetésre lehet szüksége.

A csontvelő-átültetés rendkívül bonyolult, és a mai napig heroikus beavatkozás. Kidolgozásáéért, amely az 1950-es évek végén kezdődött, és sok-sok éven át tartott, az amerikai Donnall Thomas 1990-ben Nobel-díjat kapott. A csontvelő-transzplantáció a 80-as évek óta bevett orvosi gyakorlat. Hubkáné Kósik Andrea évekkel ezelőtt éppen egy olyan betegségben szenvedett, amelyet ma már tablettával kezelnek, de akkor csak egy másik embertől kapott őssejtek menthették meg az életét – derül ki a többi közt a Tér-idő műsorából.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés