hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Tarlós kibújna a felelősség alól

Sem a főpolgármester, sem más nem írta alá a főváros részéről azt az átadás-átvételi megállapodást, amely az önkormányzat egészségügyi intézményeinek állami tulajdonba adásához kellett volna.

Ezt Tarlós István főpolgármester üzente a Népszavának, amely szerint vélhetően így kívánja elkerülni, hogy számon lehessen kérni rajta korábbi ígéretét, miszerint "nem ír alá semmilyen megállapodást, ami Budapestnek vagyonveszteséget okoz".

Csakhogy a 12 fővárosi kórház január 1-től már állami tulajdonban van, hiszen hatályba lépett az erről szóló törvény, amely egyértelművé teszi: egyetlen fillért sem fizet a kormány a kórházakért. A jogszabály kötelezte volna ugyanakkor a kormány által kijelölt szervet – Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) – és a fővárosi közgyűlést arra, hogy kössenek átadás-átvételi megállapodást az önkormányzati egészségügyi intézményeinek állami tulajdonba adásáról. Ezt azonban mind az egészségügyi államtitkárság – amely az új fenntartó felett őrködik –, mind pedig a főpolgármester elmulasztotta.

Az MSZP fővárosi elnök-frakcióvezetője szerint Tarlós cinkos együttműködésben átjátszotta az önkormányzati vagyont az Orbán-kormánynak úgy, hogy azzal nem 100 milliárdos, hanem nagyjából 300 milliárd forintos működő egészségügyi vagyonveszteség éri a fővárosi lakosokat. Horváth Csaba kiemelte: az MSZP kész arra, hogy az átadás-átvételi szerződés nyilvánosságra hozatala után azonnal megtegye a szükséges jogi lépéseket.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink