hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Szűrni kellene a szájüregi rákot

Drámaian magas a szájüregi rák gyakorisága Magyarországon. Dr. Nagy Gábor, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar, Orális Diagnosztikai Tanszékének professzora szerint szervezett szűrővizsgálatra lenne szükség a leginkább veszélyeztetettek körében.

Az utóbbi években az egész világon emelkedett a betegek száma, de Magyarország vezető helyen áll a WHO adatai alapján. A szájüregi rák Magyarországon a 8. leggyakoribb rák, megelőzve a méhnyakrákot, melynek szűrővizsgálata jól szervezetten történik és 35 év felett évente ingyenesen végzik.

A professzor szerint a legnagyobb probléma, hogy a betegek – főleg a férfiak – későn mennek orvoshoz, sokszor csak akkor, amikor előrehaladott az elváltozás a szájukban, és ekkor már az eredményes kezelés, a gyógyulás esélye lényegesen rosszabb. Magyarországon négyszer annyi férfi hal meg szájrákban, mint nő.

A szájüregi rák sokáig nem okoz panaszt, fájdalmat. A betegek magas számának oka az is, hogy korai stádiumban hagyományos módon, szabad szemmel nem lehet minden esetben észrevenni, ráadásul rutin is kell hozzá. Ezért is hirdette meg a professzor az egyetemen szájüregi rákszűrés kurzusát szabadon választott tárgyként, hogy a jövendő fogorvosok kiemelten figyeljenek rá, és korszerű ismereteket szerezzenek – írja a Semmelweis Egyetem honlapja.

Az országban egyedül a Semmelweis Egyetemen van két olyan műszer, amely speciális kék fénnyel megvilágítva a szájüreget, segít kimutatni az elváltozásokat korai stádiumban is. Ezek a nyálkahártya sejtjeiben levő természetes fluorofor molekulákat intenzív, kék fénnyel (405-460 nm) világítják meg, ennek hatására az egészséges sejtek jellegzetes halvány-zöldes színt mutatnak a speciális szűrőn át, azonban a beteg (dysplasiás) területek láthatóan sötétebbek.

Az első ilyen készülék 3 éve érkezett az Orális Diagnosztika Tanszékre. Nagy Gábor professzornak pár hónapja sikerült beszereznie az egyetemre egy modernebb mobil műszert is, amely mivel hordozható, nem csak a fogorvosi rendelőben, hanem akár műtét közben alkalmazható.

A Kutatók Éjszakáján lehetőség van az új diagnosztikai eljárás tanulmányozására, vagyis az érdeklődők szájüregi rákszűrésére.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés