hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

A védőnőket is bevonnák a szűrőprogramok bővítésébe

A védőnőket is be kívánják vonni az egészségügyi szűrőprogramok tervezett bővítésébe - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerdán Budapesten. Az államtitkár, munkájuk elismeréseként, miniszteri kitüntetéseket és díszokleveleket adott át védőnőknek.

A Védőnők napja 2011 elnevezésű rendezvény résztvevőit köszöntő beszédében Szócska Miklós hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók, így a védőnők esetében is azt szeretnék elérni: az "életpályacsoportok olyan szakmai továbbképzési lehetőségekhez és ösztönzőkhöz jussanak, hogy megérje nekik a pályán maradni".

Az egészségügyet érintő európai uniós projektekről szólva az államtitkár elmondta, már az ősszel érezhetik majd az érintettek a pályázati bürokrácia egyszerűsítését. Az uniós projektek beindításához és szakmai együttműködéshez pedig - tette hozzá - "többet kell beszélgetnünk", ezért június végére szakmai konzultációra hívta a védőnők képviselőit. Kitért arra is, hogy a védőnőknek szerepet szánnak a bővülő egészségügyi szűrőprogramokban.

Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos méltatta a védőnők munkáját, hangsúlyozva, hogy Magyarország "szerencsés", mivel más országokban nem működik védőnői szolgálat.

Ezt követően Szócska Miklós miniszteri kitüntetéseket és elismerő okleveleket adott át védőnőknek, munkájuk elismeréseként. Külön köszöntötték a 70, 65, 60 és 50 éve végzett védőnőket, akik jubileumi díszokleveleket vehettek át.

A védőnők napját negyedik alkalommal tartották meg. Az idei alkalommal a magyarországi védőnői szolgálat 1915. június 13-i megalakulása mellett arról is megemlékeztek, hogy 20 éve alakult megy a Magyar Védőnők Egyesülete. Magyarországon jelenleg mintegy 5000 védőnő dolgozik.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink