2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Szlovénia szigorít a határátlépés szabályain

Szlovénia szigorít a határátlépésen. Obama születésnapi összejövetele után nőtt a fertőzések száma. Nemzetközi kitekintés.

A Barack Obama korábbi amerikai elnök hatvanadik születésnapja alkalmából tartott, több száz fős összejövetel után megemelkedett a koronavírusos esetek száma azon a Massachusetts állam partjainál fekvő szigeten, ahol a rendezvényt tartották, jelentette a Breitbart News című amerikai lap brit forrásra hivatkozva. A brit Daily Mail - amelynek információit az amerikai lap átvette - hangsúlyozta: a helyi hatóságok szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a fertőzések számának megugrása és a rendezvény között közvetlen összefüggés lenne. A múlt hétvégi party óta 74 ember koronavírus-tesztje lett pozitív a Martha's Vineyard-szigeten, Massachusetts államban. Április óta nem találtak egyetlen hét alatt ennyi fertőzöttet a szigeten.

"Jelen pillanatban nincs tudomásunk olyan esetről, amely kapcsolódna az Obama-partyhoz" - mondta a lapnak Maura Valley, Tisbury városának egészségügyi illetékese, hozzátéve, hogy ennek kiderítésére csak átfogó kontaktkutatással van lehetőség.

Barack Obama a hatvanadik születésnapját több száz emberrel ünnepelte a múlt hétvégén, az ünnepség csütörtöktől vasárnapig tartott. Az Obama-házaspár a bírálatokra reagálva bejelentette, hogy "visszafogják" az 500 fősre tervezett születésnapi rendezvényt, amerikai sajtójelentések szerint azonban így is 300-400 ember, köztük sok híresség volt jelen. A helyszínen készült felvételeken a vendégeken nem lehetett maszkot látni. A volt elnök kijelentette, hogy a résztvevőknek és a személyzetnek teszteltetniük kellett magukat, s csakis így léphettek be a rendezvényre, amelynek külön koronavírus-koordinátora is volt. Egy név nélkül nyilatkozó helyi lakos viszont újságíróknak arról beszélt, hogy a látogatók több helyszínen és eseményen is jártak, nem csak Obama rendezvényén, miközben a szigeten is terjed a delta variáns.

Charlie Baker, Massachusetts állam republikánus kormányzója újságíróknak nyilatkozva nem tartotta "jó ötletnek" a születésnapi rendezvényt, mivel terjed a koronavírus delta variánsa. "Ha engem meghívtak volna, valószínűleg elhárítom a meghívást" - fogalmazott a kormányzó a CBS televízió bostoni híradójában. A bírálatokra válaszként Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a születésnapi ünnepséget szabad téren tartották és a térségben nem erős a koronavírus-járvány. Arra az újságírói felvetésre, hogy vajon járvány idején nem rossz üzenet-e egy ilyen rendezvény megtartása, a szóvivő azt felelte: "a volt elnök, aki nagy szószólója az oltásnak, mindig is betartotta a közegészségügyi szakemberek ajánlásait".

*

Továbbra is magas az új fertőzöttek száma Ausztriában. Szombati hivatalos közlés szerint az elmúlt 24 órában mintegy ezren betegedtek meg, valamivel többen, mint a megelőző 24 órában. Mindez jelentősen felülmúlja a korábbi egyheti átlagot. Eszerint a szóban forgó időszakban a százezer lakosra jutó megbetegedések aránya 38,9 százalékos volt, mostanra ez az arány 59,5 százalékra emelkedett. Az adatok szerint a járvány terjedése elsősorban Salzburgot, Tirolt és Bécset sújtja.

A legfrissebb adatok szerint lanyhult az oltási hajlandóság is Ausztriában. Pénteken 24 343 személyt oltottak be, pontosan egy héttel korábban ez a szám még 41 674 volt. Ugyancsak hivatalos közlés szerint a lakosság 60,3 százaléka kapta meg legalább az első oltást, míg 55,7 százaléka két oltással immár teljesen immunizálttá vált. Az oltási hajlandóság - 67.5 százalékkal továbbra is Burgenland tartományban a legmagasabb.

*

Szlovénia szigorít a határátlépés szabályain, s augusztus 23-tól azoknak is védettségi igazolást kell felmutatniuk a határokon, akik csak átutaznak az országon. A szigorítás alól kivételt képeznek a 15 év alatti kiskorúak, a határmenti ingázók, azok, akik ingatlannal vagy mezőgazdasági földdel rendelkeznek Szlovéniában, továbbá a nemzetközi fuvarozók.

A kormány megváltoztatja a maszkviselési szabályokat is. Hétfőtől ismét kötelező lesz a szájmaszk a nyilvános rendezvényeken zárt térben, és a szabadban is, ha az összejöveteleken száznál többen vesznek részt.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 936 644-en kaptak védőoltást, közülük 839 771-en már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 54, illetve 48 százaléka.  A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 367 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 366 ezret. A Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon két beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8282-re emelkedett. Kórházban 192 beteget ápolnak, közülük húszan vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 678 479-en kaptak védőoltást - a jogosultak 41,4, a felnőtt lakosság 49,7 százaléka -, közülük 1 546 645-en már a második adagot is felvették.

*

Vallási vezetők, sportolók, zenészek és más ismert emberek szólítanak oltakozásra Bosznia-Hercegovinában, ahol eddig mindössze a lakosság mintegy 16 százaléka adatta be magának a koronavírus elleni védőoltást. A vakcinát népszerűsítő kampányban részt vesz Vinko Puljic szarajevói érsek, Husein Kavazovic, a muszlim közösség vezetője, Jakob Finci, a boszniai zsidó hitközség elnöke, Halid Beslic énekes, Asmir Begovic focista, valamint Amel Tuka futó is.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink