hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Alacsonyabb a járvány alatt születettek IQ-ja?

Egy friss amerikai kutatás szerint a járvány idején született amerikai gyerekek verbális, motorikus és kognitív képességei jelentősen elmaradnak a járvány előtt született társaikétól, közli a 444.

Az amerikai kutatók 678 Rhode Island-i gyermeket vizsgáltak, akik közül 188-an születtek az amerikai járványhullám csúcsidőszakában, 2020 júliusa után. 308 vizsgált gyermek 2019 januárja előtt, 176 2019 januárja és 2020 márciusa között született.

Vizsgálataik során arra jutottak, hogy a járvány idején született gyerekek minden kognitív teszten gyengébben teljesítenek. De nem csupán ezeken a teszteken: mint írják, a járványt megelőző évtizedben három hónapostól három éves korig átlagban 100 volt a gyermekek IQ-ja, míg a járvány alatt születetteké számításaik szerint csupán 78, ami a kutatás vezetője, a Brown Egyetem gyermekgyőgyász-professzora, Sean Deoni visszafogott megfogalmazásában "semmiképp sem jelentéktelen" eltérés. Tanulmányuk preprintben jelent meg, vagyis független kutatók még nem ellenőrizték módszerüket és állításaikat.

A kutatók ennek okát a járványhelyzet miatti lezárásokban látják. Mivel ezek miatt rengeteg szülő volt kénytelen otthonról dolgozni - az USA-ban nagyon rövid a szülési szabadság -, és az otthoni munka mellett gyereket nevelni, kevesebb energiájuk maradhatott a gyermekük szellemi fejlődését stimuláló játékokra. Márpedig az első hónapok és évek nagyon meghatározók a gyermekek kognitív fejlődésében.

További részletek

(forrás: 444.hu)

cimkék

IQ
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink