hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

 

Tudomány

Szívizomsejtek rendelésre

Az amerikai, Wisconsin állambeli Cellular Dynamics International (CDI) cég múlt hónaptól rendelésre szállít egyetlen személy őssejtejeiből előállított szívizomsejteket. Ezek számos célra felhasználhatók, személyre szabott gyógyszertoxicitási vizsgálatoktól kezdve az egészséges vagy beteg szívizomsejtek elektrodinamikai vizsgálataiig.
A szívizomsejtek előállításához a tudósok a személy vérsejtjeit (vagy bármilyen más szövetből származó sejtjeit) használják fel, amelyeket biokémiai eljárással pluripotens sejtekké alakítanak vissza. Vagyis, ezekből a sejtekből megfelelő módszerrel bármilyen típusú sejt létrehozható.
 
A pluripotens sejtekké való visszaalakítás módszerét is a CDI laboratóriumában fejlesztették ki Junying Yu vezetésével, és eredményeiket 2007-ben a Science közölte. Ezeknek a sejteknek a legnagyobb előnye, hogy tetszés szerinti mennyiségben, bárkinek a sejtjeiből előállíthatók. Korábban nagyon korlátozottan lehetett például szívizomsejtekhez jutni, mert csak hullák szívét lehetett felhasználni erre a célra.
 
A szívizomsejteket megrendelő ügyfél 1,5–5 millió szívizomsejtet kap, amelyek saját sejtjeiből származnak, és amelyek egy része megfelelő körülmények között ritmikusan összehúzódik. A CDI elsősorban a gyógyszerfejlesztés céljára dolgozta ki a szívizomsejtek létrehozását, valamint a különböző gyógyszerek hatékonyságának és toxicitásának meghatározására. Emellett összevethető a különböző etnikumokhoz vagy genetikai alpopulációkhoz tartozó emberek gyógyszerre adott reakciója, valamint vizsgálható, hogy milyen hatást gyakorolnak a gyógyszerek a különféle szívbetegségekben szenvedő emberek szívizomsejtjeire. Az alapkutatás számára is értékesek ezek a sejtek, amelyeken a szívizomsejtek működésének számos aspektusa tanulmányozható. A személyre szabott gyógyszerelés elősegítése lehet az egyik legfontosabb felhasználási területük: ha egy személyről ismert, hogy öröklött hajlama van arra, hogy egy gyógyszer károsan hasson rá, a szívizomsejteken vizsgálni lehet, hogy valóban fennáll-e ez a veszély.
 
A szívizomsejtek genetikailag és immunológiailag teljesen kompatibilisek annak a személynek a szöveteivel, akiből származnak. Ez előrevetíti azt a lehetőséget, hogy szívizomsérülés esetén felhasználhatók lesznek a károsult terület gyógyítására. Jelen állapotukban ez még nem jön szóba, mivel nem alkotnak szövetet és nem nőnek bele az emberi szövetekbe. Mindazonáltal nagyon nagy előrelépést jelentenek, és Sandra Engle, a Pfizer gyógyszergyár kutatója szerint drámai változást hoznak a gyógyszerfejlesztésben.

Az új módszerről az MIT lapja, a Technology Review számolt be.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink