hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Szívbéli meglepetéseket hozott a diabéteszgyógyszer

A cukorbetegség kezelésére használt egyes gyógyszerek lényegesen eltérő hatással vannak a férfiak és a nők szívére – írja az Orvostovábbképző Szemle nyomán a PharmaOnline.

A St. Louis-i Washington Egyetem orvoskarának kutatói szerint a 2. típusú diabétesz kezelésére széles körben használt gyógyszerek másképpen hatnak a férfiak és a nők szívére, még akkor is, ha a gyógyszerek egyformán jól befolyásolják mindkét nemben a vércukorszintet. Konkrétan a  metformin a nőkben jó hatással volt a szívműködésre, míg a férfiakban növelte a szívelégtelenség kockázatát.

„Drámai nemi különbségeket láttunk a tekintetben, hogy a szív hogyan reagál a különböző kezelésekre” – mondta dr. Robert J. Gropler radiológius professzor, a vizsgálat szenior kutatója. „Vizsgálatunk alapján jobban kell meghatároznunk, hogy mely terápiák optimálisak a diabéteszes nőknek, és melyek a férfiaknak.”

A vizsgálatot az American Journal of Physiology -- Heart and Circulatory Physiology decemberi számában publikálták. A kutatók tudomása szerint ez volt az első olyan vizsgálat, amely azzal foglalkozott, hogy milyen nemi különbségek vannak a szívnek a diabétesz gyógyszerekre adott válaszában – olvasható a pharmaonline.hu-n.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés