2021. december. 03., péntek - Ferenc, Olívia.
hirdetés

 

Egy diabéteszgyógyszer serkenti az agy tatarozását is

Váratlan és biztató mellékhatására bukkantak a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére széles körűen használt metformin hatóanyagnak: kiderült, hogy serkenti az új idegsejtek növekedését az agyban, írja az MTI.

A Cell Stem Cell című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerint a szer okosabbá is tette az egereket. A felfedezés fontos lépés olyan, az agyi folyamatok helyreállítását célzó terápiák kidolgozásában, amelyek nem őssejteket használnak fel erre, hanem a már meglévő sejteket késztetik működésre - magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Freda Miller, a Torontói Egyetemhez tartozó gyermekkórház kutatója.

A jó hírt még vonzóbbá teszi, hogy a hatóanyagot igen elterjedten és biztonságosan alkalmazzák világszerte. A többi diabéteszszertől eltérően a metformin nem az inzulin kiválasztását befolyásolja, hanem közvetlenül csökkenti a májban a glükóz termelődését. Ennek következtében nem okoz túl alacsony vércukorszintet, hipoglikémiát és más szerekkel együtt is adható. Korábban is ismert volt, hogy a vércukorszint csökkentésén túl más előnyös hatásai is vannak. Fokozza például az izmokban a glükóz felhasználását, miközben lassítja annak felszívódását a bélben, egyúttal csökkenti a vérzsír szintjét is. Mindezek miatt jó hatással van a szív- és érrendszerre, csökkenti a metabolikus szindróma kockázatát.

Miller és csoportja korábban igazolta, hogy egy CBP-útvonalnak nevezett biológiai folyamat jelzi az idegi őssejteknek, hogy hol és mikor alakuljanak érett sejtekké. Más kutatók pedig rámutattak, hogy ugyanez az útvonal játszik fontos szerepet a metformin anyagcserére gyakorolt hatásában a májsejtekben. "Összeraktuk a kettőt" - idézte fel Miller a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portálnak.

Úgy gondolták, hogy ha a metformin aktiválja a CBP-útvonalat a májsejtekben, akkor talán ezt teszi az idegi őssejtekben is, és serkenti az agy "tatarozását". Vizsgálataikat egérkísérletekben és emberi sejttenyészetekben végezték. Megmutatták, hogy a metformint kapott egereknél nemcsak az újonnan képződött neuronok száma nőtt, de tanulási képességük is javult. Miközben az még nem tisztázott, hogy a népszerű gyógyszert már szedő emberek elméjét élesíti-e a szer, kezdeti eredmények vannak azzal kapcsolatban, hogy az Alzheimer-kórral élők kognitív képességei javulhatnak tőle. Miller és munkatársai azt tervezik, hogy a metformin hatását agysérülésen átesett embereken is megvizsgálják.

(forrás: MTI, Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink