hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Szemmozgáskövető okos kontaktlencse

Digitális kijelzővel és szemkövető funkcióval ellátott intelligens kontaktlencséket fejleszt egy amerikai cég, közli a GyártásTrend.

Öles előrelépést tett intelligens kontaktlencséi kifejlesztésének területén egy Mojo Vision nevű, kaliforniai vállalat. A cég találmányának legújabb iterációja egyebek mellett már szemmozgást követő technológiát, illetve különleges, digitális kijelzőt is tartalmaz.

A Mojo Vision kontaktlencséinek első verziója gyakorlatilag egyetlen LED-del és a vezeték nélküli áramellátás képességével büszkélkedhetett. A friss prototípuson már egy nagy felbontású microLED-kijelző is „befigyel” és a kábelmentes csatornán immár az adatátvitelre is lehetőséget kínál. Ha ez nem volna elég, az új kontaktlencse immár a szemmel vezérelhetőség felhasználói élményével is megajándékozza a fogyasztókat.

A Mojo Vision szerint egyébként a kevesebb, mint 0,5 milliméteres átmérőjű microLED kijelző 14 000 pixel/hüvelyk (ppi) felbontással rendelkezik, és világos szöveg, gazdag grafika, valamint kültéren és beltéren, illetve lecsukott szemhéjon is látható videók megjelenítésére is alkalmas.

A röpke válaszidejű működés biztosítása céljából a gyártó az 5 GHz-es rádiókommunikáció mellett tette le a voksát. Ez azért fontos, mert például a kiterjesztett valósággal operáló alkalmazások kezelésekor a sebesség kritikus tényezőnek számít.

A kamerákra támaszkodó AR-headsetekkel ellentétben a Mojo Vision lencséje beépített giroszkópot, gyorsulásmérőt és magnetométert alkalmaz a szemmozgások nyomon követésére.

A működtetésért orvosi minőségű mikroelemek és a Mojo szabadalmaztatott energiagazdálkodási rendszere a felelős. Ez a rendszer a vezeték nélküli töltés mellett az egész napos, szakadatlan üzemeltetést is lehetővé teszi, írja az Interesting Engineering nyomán a lap.

Forrás: Mojo Vision / GyártásTrend
Forrás: Mojo Vision / GyártásTrend

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!