hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Személyre szabottabb vérnyomáscsökkentés dializált betegekben

Két, látszólag nagyon hasonló vérnyomáscsökkentő más-más módon hat a szív állapotára a dializált betegekben,  egy részüknél az egyik, a többieknél a másik gyógyszer előnyösebb – ezt mutatta ki egy, nemsokára a Journal of the American Society Nephrology-ban (JASN) publikálandó vizsgálat.

A dializált betegek kb. 20%-a már a dialízis első évében meghal, és a dialízis kezdetétől számított öt éven belül több mint a felük veszti életét – túlnyomó részük szívbetegség következtében. A  beszámoló szerint vesebetegeket általában két vérnyomáscsökkentő gyógyszercsoport valamelyik tagjával kezelik: vagy angiotenzin konvertáló enzim gátlóval (ACE-gátló), vagy angiotenzin receptor blokkolóval (ARB). Ezek a teljes populációban hasonló arányban előzik meg és enyhítik a szívbetegséget. A dializált betegekre vonatkozó vizsgálatok száma azonban nagyon kicsi.

Mind az ACE-gátlók, mind az ARB-k elsődleges hatása a vérnyomáscsökkentés, azonban csökkentik a gyulladást is, és más előnyös hatásaik is vannak. Dr. T. Alp Ikizler és kollégái, a Vanderbilt Egyetem munkatársai össze akarták vetni a kétféle gyógyszercsoport szívre gyakorolt hatását a dializált betegekben.

Összesen 15 dializált beteget vizsgáltak, akiknek egyharmada ACE-gátlót, egyharmada ARB-t és egyharmada placebót kapott egy héten át, amit három hétig tartó kimosási periódus követett (ez alatt egyik gyógyszert sem szedték). Ezután egy hétig mindegyikük olyan gyógyszert kapott, amit az első héten nem adtak neki, s a kimosási periódust egy harmadik, hasonló menet követte. A szükséges vizsgálatokat a kezelések végén ejtették meg.

Az eredmények szerint az ARB-k hatásosabban csökkentették a gyulladást, az ACE-gátlók viszont sikeresebben akadályozták meg az erek károsodását. Mindkét hatás segíthet a szívbetegség megelőzésében. Vagyis, a dializált betegekben – a vérnyomáscsökkentéstől eltekintve – más-más hatást fejtenek ki az ACE-gátlók és az ARB-k.

„Ebből az következik, hogy a vérnyomáscsökkentő megválasztásakor figyelembe kell venni az egyén releváns sajátosságait, vagyis személyre szabottabb terápiát kell alkalmazni” – hívta fel a figyelmet dr. Ikizler. Vannak ugyanis olyan dializált betegek, akik a legtöbb hasznot az ACE-gátló szedésétől várhatják, míg mások az ARB-től. A mostani eredmények egyértelművé teszik, hogy szükség van egy hosszú távú, randomizált klinikai vizsgálatra, amelyben össze kell hasonlítani az ACE-gátlók és az ARB-k szívre gyakorolt hatásait a dializált betegek profiljától függően.

Weisz Júlia, dr.
a szerző cikkei

(forrás: Newswise)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés