hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Felülvizsgálandó az extrém sportokról szóló szabályozás

Szabó Máté ombudsman szerint szakmailag megalapozatlan és pontatlan a jogszabályban meghatározott "extrém sportok" köre, ezért a nemzeti erőforrás minisztert arra kérte, hogy kezdeményezze a szabályozás mielőbbi felülvizsgálatát.

Elmaradt a jogállamiság elveit követő tárgyilagos mérlegelés, nem készült objektív, szakmai érvekkel alátámasztható és kiszámítható besorolási rendszer, ennek következményeként pedig sérül az egyenlő bánásmód követelménye. Mindezt a különösen veszélyesnek nyilvánított sporttevékenységek körét meghatározó jelenlegi szabályozásról állapította meg Szabó Máté ombudsman.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azt követően indított vizsgálatot a különösen veszélyesnek nyilvánított sporttevékenységek körét meghatározó jelenlegi szabályozásról, miután panaszosok kifogásolták, hogy egészségbiztosítási szempontból "extrém sporttá" minősítették a barlangászást, illetve a falmászást.

A panaszosok szerint a tevékenységek jogszabályi felsorolása esetleges. Vannak ugyanis olyan sportágak, amelyeknél hiába fordul elő több, orvosi ellátást igénylő baleset, azok mégsem szerepelnek különösen veszélyes, "extrém" sportok listáján.

Szabó Máté ombudsman közleményben emlékeztetett: az egészségbiztosítási törvény alapján az Egészségbiztosítási Alap csak meghatározott, elsősorban sürgősségi ellátásokat finanszíroz, ha a baleset a különösen veszélyesként meghatározott sporttevékenységek közben következett be. Azt pedig a törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet tartalmazza, mely sporttevékenységek minősülnek jogi értelemben "extrémnek", azaz különösen veszélyesnek. A biztost az egészségügyért felelős államtitkár arról tájékoztatta, hogy csak hosszabb idő alatt, az egyes sportbalesetek ellátási költségeinek összegyűjtésével lenne lehetőség az extrém sportok besorolására a tényleges kockázat alapján.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója szerint a sérültet ellátó orvosnak kell elbírálnia, hogy az extrém sporttevékenység során bekövetkezett sérülés a sürgősségi körbe tartozik-e. Álláspontja szerint annak megítélése nem várható el az orvostól, hogy mely sport, illetve szabadidős tevékenység minősül különösen veszélyesnek, ezért szükséges, hogy e tevékenységek körét jogszabály határozza meg.

Jelentésében a biztos sem vitatta azt, hogy indokolt a különösen veszélyes sporttevékenységek fajtáinak pontos jogszabályi meghatározása. Arra is rámutatott, hogy az "extrém sportok" körének meghatározásakor elmaradt a tárgyilagos mérlegelés, a megalapozott szakmai előkészítés, és a szabályozás több alapvető fogalmi tévedést is tartalmaz. Ennek következtében egyesek indokolatlanul hátrányos helyzetbe kerülnek az egészségbiztosítás területén, ami sérti az egyenlő bánásmód követelményét.

hirdetés

Könyveink