hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Szájkosárról, halottakról és bérről – napirend előtt

Az egészségügyről is volt szó napirend előtt az Országgyűlésben.

Jobbik: növelni kell az egészségügy átláthatóságát!
    
Lukács László György (Jobbik) azt tette szóvá, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ "kommunista módszereket alkalmazva szájkosarat" tett a kórházigazgatókra, nem nyilatkozhatnak. Szerinte az elmúlt időszakban nyilvánosságra került ügyek, a nem az egészségügyi működéssel összefüggő halálesetek a kórházakban az egész intézményrendszer diszfunkciója miatt történtek. Hozzátette: a kormánynak növelni kell az egészségügy működésének átláthatóságát.

Rétvári Bence a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház éves költségvetési bevételeiről elmondta, több mint egymilliárd forint pluszpénzt kapott az intézmény, innentől kezdve a menedzsment feladata a takarítás megszervezése. A takarítást a Profi Komfort Kft.-nek szervezeték ki, a szabályzatok megfelelőek voltak az országos Epidemológiai Központ ajánlásainak, mondta, jelezve, a vizsgálat végén derül ki, hogy betartották-e, illetve betartatták-e a szabályzatokat. A győri Petz Aladár Kórházba az elmúlt években 13 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett, a holttestet egy sportszervezetnek bérbe adott épületben találták, közölte.

Fidesz: jövőre is emelkednek a fizetések az egészségügyben
    
Selmeczi Gabriella (Fidesz) a jövő évi egészségügyi béremeléseket ismertette, jelezve, az a céljuk, hogy az ezen a területen dolgozók a következő években is léphessenek előre. Közölte, szakdolgozók esetében négylépcsős, 2019 tartó béremelés lesz, a dolgozók bére a program végére átlagosan 65,5 százalékkal nő. Ismertetése szerint a rezidensek alapbére jövő novembertől 50 ezer forinttal nő. Hozzátette: a szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek bére idén 107 ezer, jövő novemberben 100 ezer forinttal nő. Jelezte, a mozgóbérelemek is emelkednek.

Rétvári Bence azt mondta, a pedagógus-béremelés után a kormány eldöntötte, minden más ágazatban, ahol lehetősége nyílik rá, béremelési programokat indít. Az egészségügyben ez 97 ezer embert érint, mondta.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink