hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Spájzolnak a betegek - Nagy a bizonytalanság

Drámaian túllépte az OEP a gyógyszerek támogatására szánt kassza időarányos előirányzatát - írja a Világgzadaság.

Ez a Széll Kálmán-tervben előre jelzett 120 milliárdos elvonás és a betegek bizonytalanságának következménye. 

Várhatóan ma ismét tárgyal a kormány a gyógyszer-támogatási rendszer átalakításáról szóló előterjesztésről, nem tudni, mennyiben változott az eredeti előterjesztés. Valószínű, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjének tartania kellett magát a gazdasági tárca előírásaihoz: az idén 26,3, jövőre 83, azt követően pedig 120 milliárd forintot kell megtakarítani a jelenleg 343,5 milliárd forintos gyógyszerkasszából. Ráadásul mindezt úgy, hogy ne emelkedjenek a lakosság terhei.

Technikailag minden megoldható, kérdés azonban, ki és mennyire sérül – mondta a Világgazdaságnak Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász. A gyógyszerkassza harmadolása ugyanis a cégek mellett növeli a betegek kiadásait, ha nem váltanak vagy állapotuk miatt nem válthatnak át olcsóbb szerekre – véli.

Miközben gyógyszerügyben zajlik az össznépi adok-kapok meccs, érdemes szemlélni a betegek reakcióit. A biztosító áprilisi gyógyszerkiadása drasztikusan megugrott az előző hónaphoz és az előző év azonos időszakához képest is. Szakértők szerint ez a körükben tapasztalt bizonytalanság oka. Normális esetben ugyanis csökkennie kellett volna a kiadásnak, hiszen nem fogadott be új gyógyszereket az OEP, sőt, jelentős árcsökkentést ért el januárban és április elsején is.

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán olvasható.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés