hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

„Sokkal drágább lesz, mintha járulékot vagy adót emelnének”

Az idei esztendő próba lesz mindenféle tekintetben, jövőre mindenki okosabb lesz – idézi a Magyar Hírlap az egészségügyi államtitkárság mellett működő szakmai tanácsadó testület menedzsment és egészség-gazdaságtani tagozatának vezetőjét.

Sinkó Eszter a lapnak adott interjúban egyebek mellett arról beszél, hogy az állam egyelőre nem látja, mekkora többletkiadásai keletkeznek amiatt, hogy az államosítás miatt az önkormányzatok kiesnek a kórházak és rendelők finanszírozásából. Az sem látszik, hogy az új struktúra üzemeltetése során tényleg keletkeznek-e majd – az ésszerűsítésből eredő  – megtakarítások. Sinkó szerint leghamarabb jövőre lehet megmondani, hogy az átszervezésnek milyen pénzügyi hatásai lesznek.

A lap végül azt kérdést tette fel: Hogyan lehet elejét venni az ellátás kettészakadásának elit- és szegényellátásra?

„Ehhez komoly forrásokra lenne szükség közpénzből – válaszolta az egészségügyi közgazdász. – Ma azt lehet látni, ha a folyamatok úgy zajlanak, ahogy eddig, akkor a kórházak adósságállománya újratermelődik, az innovatív gyógyszercégek a forráskivonások miatt fokozott ütemben kivonulnak a magyar piacról, ellátási gondokat hagyva maguk mögött. Az alapellátásban dolgozók pluszpénz nélkül nem nyújtanak jobb szolgáltatásokat, így nem lesz senki, aki a magyar beteget ’megmenthetné’. Ekkor jönnek a magánbiztosítók, akik civilizáltabb feltételeket, sorban állás nélküli ellátást ígérnek, a munkáltatók pedig sorra kötik majd meg a szerződéseket. Magánforrásból mindez sokkal drágább lesz, mintha járulékot vagy adót emelnének, hogy az egészségügy többletforráshoz jusson. És persze sokkal igaz­ságtalanabb.”

(forrás: Magyar Hírlap)

cimkék

hirdetés

Könyveink