hirdetés
2021. június. 12., szombat - Villő.
hirdetés

Egészségügy: érdemes lenne halasztani az új rendszer indulását?

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász úgy látja, érdemes lenne elhalasztani az új egészségügyi rendszer május elsejei indulását.

Sinkó Eszter a Magyar Nemzetben arra emlékeztetett, hogy a központi területen az aktív kórházi ágyak számát körülbelül három százalékkal csökkentenék, míg ez az arány országos szinten várhatóan 5,5-6 százalék lesz. A szakember szerint a férőhelyek tíz százalékának leépítése nem lett volna túlzó. 

Az egészségügyi közgazdász szerint érthető, hogy óvatosan kezdenek hozzá a kapacitások átalakításához, de ezzel nem lehet elérni a várt megtakarításokat. Az egészségügyi kormányzat kezdetben évi 8-10 milliárd forintot szeretett volna spórolni a struktúra átalakításával, de Sinkó Eszter szerint ez így nem lesz több ötmilliárdnál. Ennél lényegesen nagyobb összeg hiányzik az egészségügyi ellátórendszer finanszírozásából, ráadásul a megtakarításból így nem lehet majd az egészségügyi dolgozók béremelésére megfelelő forrásokat felszabadítani.

Hátra vannak még azok a számítások, amelyek megmutatják, hogy az új struktúra a finanszírozás szempontjából fenntartható intézményeket produkál-e. Váratnak magukra azok a vizsgálatok is, hogy mekkora többletköltséget jelent a kórházaknak, ha az új ágyszámok és besorolási szintek mellett meg akarnak felelni az új minimumfeltételeknek. – Lehet, hogy érdemes lenne a május elsejei indulást későbbre tolni, hogy a hiányzó számításokat el lehessen végezni – vélekedett.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink