hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Éjjel az állam kinyújtotta kezét a kórházakért

Az állam átvenné az önkormányzatoktól a fekvőbeteg-szakellátó intézményeket is, így biztosítanák a rendszer hatékonyabb működését és a központi feladatellátást – jelentette az MTI.

Szócska Miklós államtitkár az Országgyűlésben kedden este elmondott expozéja szerint állami fenntartásúvá válnak az aktív, vegyes fekvőbeteg ellátást biztosító kórházak, a fekvő-, vagy hozzájuk kapcsolódó járóbeteg-szakellátást végző intézmények, és a krónikus ellátást biztosító kórházak. Így megvalósulhat a központi feladatellátás - mondta.

Az államtitkár kifejtette: az önkormányzatok jelentős része eladósodott, így nem minden esetben tudnak a szakmai, tulajdonosi elvárásoknak megfelelni, ezért szükséges az állami átvétel. Az ezt szabályozó törvény lényegi elemei közé tartoznak azok a passzusok, amelyek meghatározzák az átvett feladat- és vagyonkör fogalmát, rendelkeznek az átvétel időpontjáról, rendezik a jogutódlást.

Az általános jogutód a magyar állam lesz, a jogok gyakorlásáról pedig az államtitkár elmondása szerint külön miniszteri rendeletben gondoskodnak. A jogutódlás áfamentes, a bejegyzés pedig illeték- és díjmentes. Szócska Miklós hangsúlyozta, hogy a közalkalmazotti és munkavállalói jogviszonyait a jogutódlás nem érinti.

Hozzátette: az állami tulajdonba került vagyonból vagy annak értékesítéséből befolyó összeget kizárólag az egészségügyi ellátás fejlesztésére lehet fordítani. Az adósságot az állam július 15-i hatállyal veszi át - fűzte hozzá.

Szócska Miklós elmondta azt is, hogy július 1-jétől bevezetik az országos várólista-rendszert, amely az ellátások közötti párhuzamosságokat szűri ki, így a többszörös várólistára vétel lehetősége megszűnik.

Az általános vitában Kovács József, a Fidesz vezérszónoka azt mondta, azért van szükség az átvételre, hogy a hozzáférés egyenlő, a rendszer pedig hatékonyabb és átlátható legyen. Hozzátette: nem változnak a kórházak területi ellátási kötelezettségei, a finanszírozási szerződések is érvényben maradnak, és várhatóan a betegbeutalási rend sem változik.

Az MSZP vezérszónoka, Tukacs István szerint az államosításnak az az igazi célja, hogy kikerüljék azokat az érdekcsoportokat, amelyek véleményt nyilvánítanának az átszervezésről.

Nagy Kálmán (KDNP) szerint elvárás, hogy a modern technológiákat megfelelően tudják központosítani, és "betegközelbe" vinni, és az is, hogy az állam "innovatív" szerepet vállaljon.

A jobbikos Hegedűs Lórántné felszólalásában úgy fogalmazott, az előterjesztés kizárólag az önkormányzati vagyon elkobzásáról szól, vagyis - mint fogalmazott - az egészségügyben "az SZDSZ legszebb álma valósul meg".

Szilágyi László, az LMP vezérszónoka szerint a kórházak állami fenntartásba vételével a rendszerváltás legnagyobb érteke, vagyis az önkormányzatiság került veszélybe. Megjegyezte továbbá, a kormány terveit igazgatási szempontból is megoldhatatlannak tartja, mivel egy túlságosan koncentrált szervezet jön létre.

A vita közben tíz képviselő írásban kezdeményezte, hogy zárják le az általános vitát. Az Országgyűlés az előterjesztést 207 igen szavazattal, 2 nem ellenében részletes vitára bocsátotta, amelyre ma kerül sor.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink