hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Sok sebész küzd alkoholproblémákkal

Az amerikai sebészek mintegy 15 százaléka küzd veszélyes és visszatérő alkoholfogyasztási, illetve -függőségi problémákkal – állapította meg egy tanulmány, amely szerint ez az arány valamivel magasabb az általános népesség körében mért értéknél.

Az Archives of Surgery című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint az alkoholizmus jegyeit mutató sebészek 45 százalékkal nagyobb valószínűséggel számoltak be olyan súlyos orvosi tévedésről, amelyet a kutatást megelőző három hónapban követtek el. A Washingtoni Egyetemen dolgozó Michael Oreskovich által vezetett kutatás során több mint 25 ezer sebésznek küldtek szét kérdőíveket a munkájukra, életmódjukra és közérzetükre vonatkozóan.

A 7200 válaszadó 15 százaléka jelzett alkoholproblémákat. Korábbi tanulmányok szerint az általános népesség körében ez az arány kilenc százalék. A tanulmány nem vizsgálta, hogy a sebészek körében miért gyakoribb a jelenség, azt viszont kimutatta, hogy az alkoholproblémák elsősorban a depresszióval és kiégéssel küzdő szakemberekre jellemzőek.

A férfi sebészek nagyjából 14 százalékánál, a nőknél viszont 25 százalék esetében észleltek alkoholproblémákat a kutatók, de az eltérésre nem tudtak pontos magyarázatot adni. Mint Oreskovich elmondta, "korábbi tanulmányok szerint a sebészi hivatásból eredő stressz, illetve a szakmai és magánéleti kötelezettségek közötti egyensúlyozásból adódó problémák sokkal gyakoribbak a női sebészek körében".

A komoly orvosi hiba elkövetését elismerő 722 szakember 77 százaléka került a válaszai alapján az alkoholproblémákkal küzdők csoportjába. A Texasi Egyetem orvostudományi központjában dolgozó Edward Livingston – aki nem vett részt a tanulmányban – ugyanakkor rámutatott, hogy a válaszadók alacsony aránya miatt nem lehet tudni, hogy az eredmények helytállóak-e az egész sebésztársadalomra.

Oreskovich szerint lehetséges, hogy a tanulmány alulbecsülte az alkoholproblémákkal küzdő sebészek valódi arányát, mivel sokan talán éppen azért nem válaszoltak, mert félnek a megbélyegzéstől, és szégyellik a rendellenes alkoholfogyasztási, illetve -függőségi problémáikat. Ugyanakkor hozzátette, hogy a rehabilitáción átesett sebészeknél nagyon alacsony a visszaesési arány.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés