hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

„Sok orvos nem is akar tudni róla”

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint Magyarországon a családon belüli erőszak kezelésére kiépített rendszer egyszerűen nem működik – írja a NOL.

A szervezet jelentését ismertetve a lap külön is kitér a segítségnyújtásnak az egészségügyben elmulasztott lehetőségeire.

A Human Rights Watch megállapítása szerint az egészségügyben dolgozók általában véve nem biztosítanak megfelelő ellátást a családon belüli erőszak túlélőinek, különösen nem kérdeznek a sérülések keletkezéséről, nem dokumentálják az egészségügyi iratokban az áldozat állításait a támadásokról vagy az elkövetőkről, és nem tájékoztatják az áldozatokat az egyéb jellegű segítségnyújtás lehetőségeiről. Néhány olyan esetet is dokumentáltak, amelyben az orvosi segítséget kérő, családon belüli erőszakot elszenvedő nőket az orvosok nem kérdezték arról, sérüléseiket hogyan szerezték.

A Human Rights Watch szerint a feljelentéstételi kötelezettség kifejezetten visszatartja az egészségügyi szolgáltatást nyújtókat attól, hogy az áldozatokat sérüléseik eredetéről kérdezzék. Dr. Erős Erika, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet vezetője arról tájékoztatta a Human Rights Watch-ot, hogy „Sok orvos nem is akar tudni róla (a családon belüli erőszakról), mert ha egyszer az orvos tudomást szerez róla, köteles feljelentést tenni.” Az orvosok félnek attól, hogy a családon belüli erőszak feljelentése aztán egy hosszú büntetőeljárást eredményez - olvasható a nol.hu-n

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés