hirdetés
hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Hetente egy nő, havonta egy gyerek hal meg családon belüli erőszak miatt

Várhatóan szerdán dönt az Országos Választási Bizottság annak a 103 ezer aláírásnak a hitelesítéséről, amelyet civilek gyűjtöttek össze a családon belüli erőszak törvény általi büntetése érdekében.

Magyarországon ma minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája: fizikai vagy szexuális bántalmazás, lelki kiszolgáltatottság, anyagi fenyegetettség, gazdasági függőség. Halász Pálma, az aláírásgyűjtést kezdeményező Élet-Érték Alapítvány elnöke szerint szabályozás hiányában a hatóságok sokszor csak akkor lépnek fel a családon belüli erőszak esetén, "ha már vér folyik", vagy sok esetben éppen az áldozatokat hibáztatják.

A témában készült legutóbbi hazai kutatás szerint hetente legalább egy nő, havonta egy gyermek hal meg családon belüli erőszak következtében. Az erőszak az esetek 95 százalékában zárt ajtók mögött marad; az áldozat a saját szégyeneként, tabutémaként éli meg a bántalmazást, arról senkinek nem mer beszélni.

Több szakember szerint jelentősen visszaszorítaná a bántalmazások, gyilkosságok számát, ha önálló törvényi tényállás születne a szankcionálásra. Önálló törvényi tényállás elfogadása esetén a büntetőeljárás hivatalból indulna, nem kellene hozzá az áldozat magánindítványa.

Halász Pálma az OVB korábbi ülésén arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ főtitkára 2005 februárjában féléves határidőt adott a magyar államnak, hogy önálló büntető törvénykönyvi tényállásban szabályozza a családon belüli erőszakot, de ez azóta sem történt meg.

A szervezet a szükségesnek a dupláját, csaknem 103 ezer aláírást gyűjtött össze két hónap alatt. A népi kezdeményezést elindító civilek 2010-ben már indítottak ugyanezért aláírásgyűjtési akciót, de akkor néhány száz szavazat hiányzott a kezdeményezés sikeréhez, az 50 ezer érvényes aláíráshoz.

A civil szervezet aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát 2011. szeptember 26-án hitelesítette az Országos Választási Bizottság. A testület határozatát azonban az Alkotmánybíróságon megtámadták, így az aláírásgyűjtést csak március elsején kezdhette meg a szervezet. Az OVB által hitelesített kezdeményezés így szólt: "Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés tűzze napirendre azt, hogy legyen önálló büntetőjogi törvényi tényállása a családon belüli erőszaknak Magyarországon."

Az OVB várhatóan szerdán dönt az aláírások hitelesítésének ellenőrzéséről, amelyet másfél hónapon belül kell elvégezni egy ötszázalékos minta alapján. Ha azt állapítják meg, hogy legalább 50 ezer érvényes aláírás lehet az íveken, akkor az OVB erről az Országgyűlést levélben tájékoztatja, a parlamentnek pedig három hónapon belül napirendre kell tűznie a kérdést.

Az Országgyűlést ugyanakkor a népi kezdeményezés nem kötelezi arra, hogy a kezdeményezők akaratának megfelelően módosítsa a jogszabályt. Ez csak akkor volna kötelező, ha egy legalább 200 ezer aláírással kezdeményezett népszavazás érvényes és eredményes lenne.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: MTI, Élet-Érték Alapítvány)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés