hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

RSI-vita: újabb forduló

Furcsa egy helyzet, hogy egy szakmai vitát egy laikusoknak szóló lapban folytatnak – írja és maga is bekapcsolódik a mentőknél bevezetett mesterséges légútbiztosítási eljárásról (RSI) folyó vitába a Válasz.hu.

Az RSI eljárásban olyan injekciót adnak a lélegeztetésre szoruló betegnek, amely leállítja a spontán légzését azért, hogy megkönnyítse az orvos vagy a mentőtiszt számára a mesterséges lélegeztetéséhez szükséges tubus behelyezését. E módszert a 2013. októberi bevezetése óta számos mentős is vitatja, mert kevésbé ítélik biztonságosnak, mint a korábbi technikákat – emlékeztetett néhány napja a MedicalOnline is, amikor a Népszabadság egy nyolc halálesetet vizsgáló szakértői jelentést idézett. Annak megállapítása szerint a mesterséges légútbiztosításnál használt izombénító orvosságok alkalmazása minden valószínűség szerint hozzájárult több beteg halálához.

A cikkre válaszul  a  mentőszolgálat közleményt adott ki, mely szerint az OMSZ – közelebbről meg nem határozott  – „jogi lépéseket tesz a Népszabadság ellen”, mivel úgy vélik, hogy a lap cikke megingathatja a mentőellátásba vetett bizalmat.

Ebbe a „vitába” kapcsolódik be most a Válasz.hu, bővebben is ismertetve az OMSZ álláspontját.

Idézik Temesvári Pétert, az OMSZ orvosigazgatóját, aki azt nyilatkozta a Válasz.hu-nak, hogy a helyszíni beavatkozásra a módszert több, mint 20 év alatt fejlesztették ki, és 99 százalék feletti a nemzetközi eredményessége.

*

A vita ezzel aligha jutott nyugvópontra, ugyanis a valasz.hu-n sem derül ki néhány fontos dolog, ami iránt a Népszabadság hiába érdeklődött a mentőszolgálatnál. Például miért kérte az OMSZ főigazgatója a szakértői vizsgálatot, ha nem merült fel kétely az eljárás biztonságos kivitelezésével kapcsolatban? S miért nem járulnak hozzá a szakértői jelentés nyilvános közléséhez?

(forrás: Válasz.hu)

cimkék

RSI
hirdetés

Könyveink