hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Problémák a légútbiztosítással

Veszélyesnek ítéli, és ezért sürgős visszavonását kéri néhány mentőorvos az Országos Mentőszolgálatnál mesterséges légút biztosításra októberben bevezetett szakmai útmutatónak – írja a NOL.

Kétségbeesett levelet írt három Heves megyei mentőorvos az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vezetőjének, amelyben a mesterséges lélegeztetésnél alkalmazandó, a múlt év végétől bevezetett protokoll ellen tiltakoznak, mondván, alkalmazása nem biztonságos.

A kifogásolt eljárásnál egy injekciót, olyan izomrelaxánst adnak a lélegeztetésre szoruló súlyos sérülteknek, amely rövid időre leállítja a beteg spontán légzését azért, hogy megkönnyítse az ellátó orvos, illetve mentőtiszt számára a mesterséges lélegeztetéshez szükséges tubus behelyezését

A lapnak írásban válaszoló OMSZ szerint ez a legeredményesebb légút-biztosítási módszer, mely maximális betegbiztonságot nyújtva ma már „arany standardként” alkalmazott eljárás számos fejlett ország sürgősségi ellátásában.

A nol.hu-n közölt cikkből az is kiderül, hogy a tiltakozó mentőorvosokat az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a hét elején magához rendelte, és szóbeli figyelmeztetést kaptak, mert megkerülték a szolgálati utat. A protokoll visszavonását kérő levelüket ugyanis nemcsak a mentőszolgálat minap kinevezett főigazgatójához, hanem az egészségügyért felelős államtitkárhoz is eljuttatták.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink