hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Rosszak a magyarok kilátásai a hosszú életre

Az elmúlt húsz év mindegyikében Magyarországon haltak meg a legtöbben népességarányosan a közvetlen régiónk országai közül. A G7 írása.

Bár két évtizedes időtávon általánosságban itthon is javultak a kilátások a hosszabb életre, a nők így is nálunk élik meg a legkisebb eséllyel a 65 éves kort, és a férfiak esetében is csak Romániát előzzük meg ebből a szempontból. Rengetegen küzdenek itthon valamilyen krónikus betegséggel, és ez nagyon sok ember halálához vezet.

Három éve az úgynevezett halálozási ráta 13,26 volt Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy ezer főre vetítve ennyien veszítették életüket 2019-ben. Húszéves időtávon ez a mutató az uniós országok közül csak két balti államban és Bulgáriában volt magasabb, mint itthon. Bár a közelmúltban már a román adat is közelítette a magyarországit az ezer főre vetített halálozás 2002 és 2019 között így is mindig nálunk volt a legmagasabb a régióban. Ráadásul Románián kívül minden térségbeli országban sokkal kevesebben halnak meg, mint nálunk.

A magas halálozási rátát magyarázhatná, hogy itthon jobban elöregedett a társadalom, mint Kelet-Közép-Európa más államaiban, de ez nincs így. A régió országai között ebből a szempontból nincsen nagy eltérés: kivétel nélkül mindenhol kifejezetten magas, 40 év feletti a medián életkor.

Különbség inkább abban van, hogy mennyi ideig élnek az emberek az egyes országokban, illetve milyen eséllyel élnek meg viszonylag magas kort. Magyarországon nemzetközi és régiós összevetésben is kifejezetten alacsony a születéskor várható élettartam. Ennek fényében már nem meglepő az sem, hogy a környező országok lakóinak többségénél jóval kisebb eséllyel éljük meg a különösebben magasnak nem nevezhető 65 éves kort.

A magyar férfiak több mint negyede, a nőknek pedig épp a nyolcada veszíti életét még 65 éves kora előtt. Előbbinél a térség országai közül csak Romániában rosszabb a helyzet, utóbbinál pedig még ott sem.

A teljes összeállítást a G7 közli.

(forrás: G7)
hirdetés

Könyveink