hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nagyot zuhant a magyarok várható élettartama

A Portfolio összeállítása szerint a KSH friss adatai a várható élettartam drasztikus visszaesését mutatják. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a koronavírus-járvány Magyarországon húszéves csúcsra emelte az elhunytak számát, és akkora zuhanást okozott a várható élettartamban, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. Tavaly 143 ezren haltak meg, ami több mint 10 ezerrel haladja meg a megelőző évek adatait, és jól látható, hogy a koronavírus-járvány megtörte az évtizedek óta tartó, kedvezőnek mondható halálozási trendet.

A születéskor várható élettartam 75,52 évre csökkent 2020-ban az előző évi 76,16 évről, ami 0,64 éves mérséklődésnek felel meg. Magyarországon a koronavírus-járvány előtt átlagosan 0,2 évvel nőtt a várható élettartam évente. Az extrém mértékű visszaesés azonban nem meglepő, Európa legtöbb országában – ahol nem tudták megfékezni a koronavírus-járványt – hasonló számokat láthatunk, írja a lap.

Nem lehet tudni, hogy inkább azért esett vissza a várható élettartam egy megyében nagyobb mértékben, mint egy másikban, mert nagyobb volt a járvány, vagy azért, mert a vírus miatt háttérbe szorultak egyéb egészségügyi ellátások. Ahol jelentős – megközelíti vagy meghaladja az egy évet – a csökkenés mértéke, ott nem kizárt, hogy mindkét tényező egyszerre következett be.

2022-től már minden bizonnyal nem okoz olyan közegészségügyi krízist a koronavírus, mint 2020-21-ben, így a várható élettartam újra emelkedésnek indulhat. Így a 2020-21-ben születetteknek feltehetően pont olyan jók az életkilátásai, mint a 2018-19-ben születetteké volt, illetve a 2022 után születetteké lesz. A 2021-es év azonban még kedvezőtlen statisztikákat hoz majd, ez már látszik az év első hónapjainak (harmadik hullám miatti) halálozási számaiból, és az idei kilátások is bizonytalanok (várható negyedik hullám).

A teljes cikket ITT olvashatja

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink