hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Rosszabb helyzetben vannak az ápolók, mint a betegek

Rosszabb helyzetben vannak a szociális és egészségügyi ágazatban dolgozók, mint a betegeik, hangzott el egy szakszervezeti konferencián a hétvégén Siófokon.

Soltész Miklós államtitkár jó hírekkel érkezett a szakszervezeti konferenciára. Jövőre ugyanis új források érkezhetnek az ágazatba.

- Az egyik örömteli megvalósulása az Európai Uniós új Széchenyi terves pályázatok egyrészt kiírása, másrészt lassan eredményhirdetése, amely által gyermekvédelmi és szociális intézmények, idős othonok, fagyatékossággal élők, szenvedélybetegek, pszichiátria gondozottak otthonai megújulhatnakm mondja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkára.

Így hajléktalanok továbbképzésére 800 millió forintos forrás, autisták farmokon való kezeléséhez 2 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Kell is pénz, hiszen az alulfizetett és túlterhelt ápolók egy része már külföldre készül.

Nagyon erősek a migrációs tendenciák, a külföldre elvándorlás, ami elérte a szakdolgozói kört, nagyon határozott lépésekre lesz szükség a kormány részéről, hogy ezt megállítsák és visszafordítsák, mondja az Egészségügyi Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke, Benada Attila.

A szakszervezetiek szerint az ápolók rosszabb anyagi helyzetben vannak, mint a betegek. Így nehéz gyógyítani. Az MSZ EDDSZ elnöke, Cser Ágnes szerint köztudomású, hogy szakképzett munkaerőhiány is van, és a legnagyobb megdöbbenésünkre és sajnálatunkra a szociális ágazunkban dolgozók megélhetése napi szinten veszélyeztetve van.

A szakszervezeti vezető hozzátette: nehéz lesz úgy felzárkóztatni a középosztályhoz az ápolókat, ha havi nettó 80-90 ezret keresnek. Ráadásul sok asszony közülük 2-3 gerincsérvvel dolgozik a betegekért, írja a kapos.hu.

(forrás: Kapospont)
hirdetés

Könyveink