hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Simigra pótolja majd a magyar orvosokat?

A kormány külföldi orvosok becsábításával akar úrrá lenni az orvoshiányon, írja az [origo].

Az itt dolgozó külföldi orvosok szerint dolgozni többet kell, mint máshol, a fizetések viszont ehhez már nem igazodnak, foglalja össze a lap a magyar egészségügyben dolgozó migráns orvosoktól nyert képet. Az apropót a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) Befogadó egészségügy 1. című kiadványa adta. Ez az intézet Simigra nevű projektjéhez készült, aminek célja az, hogy a külföldről érkező orvosok, egészségügyi dolgozók beilleszkedéséhez nyújtson segítséget.

A GYEMSZI kiadványa szerint az elmúlt években elsősorban Romániából, Ukrajnából és Szlovákiából érkezett külföldi egészségügyi dolgozók álltak munkába Magyarországon.

A helyzet azonban nagyot változott, derül ki a honlap összeállításából. Ahogy például az egyik 2002-ben Romániából áttelepült orvost idézik:  "Magasabb volt a fizetésem itt ápolóként, mint otthon orvosként". . Ráadásul úgy érezte, hogy el vannak látva gyógyszerekkel, és volt perspektíva is, például konferenciák, továbbképzési lehetőségek. Azóta viszont megváltozott a helyzet, írja az [origo], és "a rossz magyarországi fizetések híre már Romániába is eljutott".

(forrás: [origo])

cimkék

hirdetés

Könyveink