hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

A doktor megy, Magyarország veszt

A legújabb statisztika szerint emelkedett a külföldi munkára vágyó fehér köpenyesek száma a tavalyihoz képest – írja a Magyar Hírlap.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) frissen közzétett statisztikáj szerint az első félévben már 984-en kértek a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, míg tavaly ugyanebben az időszakban kevesebb mint 760 dolgozónak állított ki ilyet. Ebből ugyan nem következik, hogy mindannyian el is mentek, de a három hónapig érvényes igazolás csaknem ötvenezer forintos díja komoly szándékot jelez.

A kérelmezők legtöbbje orvos, közülük tavaly június végéig csaknem 470-en kaptak hatósági igazolást, az idén eddig már több mint 540-en. Ennél is jelentősebb a szakdolgozók  mozgása, mert eddig már több mint háromszázan kaptak tanúsítványt, szemben a tavaly félévi kétszázzal. Viszonylag jelentős a növekedés a fogorvosoknál, akik tavaly még hetvennégyen, az idén már százhúszan terveztek külföldi munkavállalást az első fél évben.

A migrációs helyzetet súlyosbítja, hogy a kérelmek száma általában az őszi államvizsga után éri el a csúcspontot, és a rezidensek zöme is akkor szerzi meg szakorvosi képesítését. Meglehet, hogy a kép éppen az idén lesz a legsötétebb – írja a Magyar Hírlap.

(forrás: Magyar Hírlap)

cimkék

hirdetés

Könyveink