hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Rendbontás nélküli demonstráció

Békésen ért véget a szombatra szervezett tüntetés. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) még csütörtökön jelentette be, hogy ma demonstrációt tart Budapesten. A tüntetés egyik célja volt a közszolgálatok és ott dolgozók megmentése volt, de a kormány oktatást, egészségügyet és munkavállalókat érintő intézkedéseire is ráirányították a figyelmet. 

A kormány tervezett intézkedéseit bírálták a felszólalók a Széchenyi téren, a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt, a Kockán az életed! elnevezésű demonstráción. A rendezvényen közéleti szereplők szólaltak fel.

Tamás Gáspár Miklós úgy fogalmazott, hogy a magyar szakszervezeti történelem egyik legsötétebb napja volt, amikor három szakszervezeti szövetség pénteken megegyezést írt alá a kormánnyal "az eddig legelnyomóbb munka törvénykönyvét illetően".

Gerő András történész szerint a hatalmon lévők rombolják a magántulajdont, a szabadságot, a jogbiztonságot, a nemzeti kulturális-oktatási intézményeket, a polgári állam civilizatorikus alapjait."

Daróczi Ágnes szociológus szerint minden társadalmi csoport "iszonyúan mély válsággal" szembesül.

A demonstráción, amely békésen és a nehézségek ellenére jó hangulatban zajlott, nem aratott nagy sikert Gaskó István megjelenése. A Liga Szakszervezetek elnöke pénteken részese volt a kormány és munkaadói, illetve munkavállalói oldal által kötött, az új munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részéről szóló megegyezésnek. A szakszervezeti vezetőt több tüntető is gyalázta, illetve aprópénzt dobáltak neki, azt kiabálva, hogy szedje fel.

A demonstráció végén többen is elindultak a Jászai Mari térre, ahol csatlakoztak az Egymillióan a magyar sajtószabadságért szervezet tüntetéséhez. A néhány százas vonuló tömeg Orbán Viktor miniszterelnök távozását követelte.

(forrás: Klubrádió)
hirdetés

Könyveink