hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Pótlékmegvonástól tart az EDDSZ

Országjárásra készül az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ), hogy megfelelő információval lássák el a dolgozókat – közölte a csákvári kórházban tartott előadásán Cser Ágnes, a szakszervezet vezetője.

Mint azt a Fejér Megyei Hírlap írja: Cser Ágnes szerint "a Semmelweis Tervnél nem az az egyeztetés történt, mint amire Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár hivatkozik". A szakszervezet ennek ellenére egyetért a fekvőbeteg-ellátó gyógyintézmények államosításával, mert a szűkülő források esetében valóban a kormány feladata, hogy az esélyegyenlőséget és az azonos tartalmú szolgáltatáshoz való jogot biztosítsa az állampolgárok számára. Ez azonban csak úgy oldható meg, ha szigorú ellenőrzés és szervezés mentén halad a gyógyító munka.

Január 1-től indulna az összevont kórházak új működése, és több tízezer dolgozó a mai napig nem tudja, hogy mi lesz később a sorsa – mondta Cser, majd kitért arra, szerinte kétséges, hogy a munkavállalóik fenn tudják magukat tartani, tekintve, hogy 2006 óta nem volt bérfejlesztés a szakmában. A szakszervezeti elnök úgy véli, nagyon komoly összefogásra van szükség ahhoz, hogy a helyzet megváltozzon.

Az új Munka Törvénykönyvének tervezetében benne van a pótlékok megszüntetése, amely az egészségügyben dolgozók esetében 20-30 ezer forintos nettó keresetcsökkenést jelentene. Bár szóbeli ígéretek vannak arra, hogy az egészségügyben és a szociális ágazatban nettó keresetcsökkenés nem történhet, az EDDSZ erre nem lát semmiféle garanciát.

hirdetés

Könyveink