hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Arany és a titán: remény a látásra

Kínai tudósok kidolgoztak egy technikát, amelynek segítségével az általuk kezelt vak rágcsálók látni kezdtek, közli a GyártásTrend.

A sanghaji Fudan Egyetem és a Kínai Technológiai és Tudományos Egyetem munkatársai összefogtak, hogy megvizsgálják, milyen lehetőségeket rejt az arany és a titán a vakság kezelésében.

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmányuk alapján a csapat az általuk kikísérletezett technológiával világtalan egerek látását (legalábbis részben) sikeresen visszaállították. A tudósok a rágcsálók károsodott fotoreceptorait titán-dioxid és arany nanodrótokból létrehozott mesterséges példányokra cserélték. A műreceptorok teszteléséhez először az egereket genetikailag módosították, hogy elősegítsék a természetes receptoraik leépülését. A fém receptorokat csak ezután ültették be a kísérleti egyedekbe, és megfigyelték, hogy az állatok a zöld, a kék, illetve az ultraibolya fényekre reagálni kezdtek.

A pupilláik kitágultak, ami szintén megerősítette, hogy az új fotoreceptorok működnek. Az implantátumokat nyolc hétig hagyták az egerekben, és semmilyen mellékhatásra vagy sérülésre utaló jelet nem tapasztaltak.

Ami azt illeti, nem volt könnyű kideríteni, hogy mit és mennyire világosan látnak az egerek. Az új fotoreceptorok nem állították vissza a teljes színlátást sem. Bár sok világtalan ember ezzel a kis hiányossággal is ki tudna békülni, a tökéletes eredmény eléréséhez még sok munkára lesz szükség, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink