hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Rácz Jenő: Eljött az igazság órája

Felpörögtek az egészségügy átalakításának folyamatai, a szolgáltatók már megkapták a gyógyításhoz szükséges kapacitásaikat, területi ellátási listájukat – írja a Magyar Hírlap.

Emellett a napokban meghatározták az egyes ellátások szintjeit, valamint minimális személyi és tárgyi feltételeit.

A kórházaknak négy hónap áll rendelkezésükre, hogy nyilatkozzanak, egyes osztályaik megfelelnek-e a minimumfeltételeknek. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint most nem lesz értelme „lazán” kezelni a nyilatkozatokat, mert – az eddigi gyakorlattal ellentétben – működési engedélyek kiadására sem ellátási érdekből, sem átmeneti jelleggel nincs többé lehetőség. „Eljött tehát az igazmondás ideje” – mondta a lapnak Rácz Jenő. Az ellenőrzésen könnyen lebukhat a helyzetét szépítő kórház, és komolyabb szankciókra is számíthat.

A helyzet azonban nem könnyű, mert miközben a tárgyi feltételek viszonylag könnyen teljesíthetők vagy pótolhatók, addig orvosok, ápolók tömege hiányzik a rendszerből, a hiány ráadásul nem egyenletes az országon belül. Így az intézmények változatlanul arra kényszerülhetnek, hogy máshonnan csábítsanak el munkaerőt.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink