hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Újabb rendelet forgatja fel az egészségügyi ellátást

A június 1-től hatályba lépett, a szakmai minimumfeltételeket újrafogalmazó rendelet alapvetően módosítja a hazai egészségügyi rendszer működését – írja a Robbanhat az eü-bomba című cikkében a napi.hu.

A szabályozás kiemelkedő eleme az onkológiai ellátási rendszer jelentős átalakítása, az ápolási adminisztráció szigorú szabályozása, s az eddig halasztott  új szakmakód-rendszer életbe léptetése. A rendeletben megjelenik a távdiagnózis és a telemedicina keretében adott terápiás javaslat, valamint az onko-team fogalma is – veszi számba a honlap a legfontosabbnak tartott változásokat.

Az új minimum-feltételek számos eleme szinte szóról szóra azonos a hatályba nem léptetett 13/2010 EüM rendelettel, ami ellen a legfőbb kifogás az volt, hogy túl szigorú személyi és tárgyi követelményeket támaszt a kórházakkal szemben – idézi a napi.hu Poller Imre, egészségügyi szakértőt.

Mivel a hiányzó eszközök pótlására rendelkezésre álló anyagi erőforrás minimális, egy olyan egység, amelyik nem rendelkezik az előírt eszközökkel, az a rendelkezésre álló négy hónapos türelmi időszak lejárása után sem fog - hangsúlyozza Poller, az előírt kórházi személyi feltételek megteremtése pedig csak egy másik állami működtetésű egység dolgozóinak az "átcsábításával" vagy esetleges "átvezénylésével" lehetséges.

Jelentős gond forrása lesz az eddig több munkahelyen tevékenykedő orvosok, szakdolgozók feladatainak újra meghatározása az anyaintézet részéről, aminek következtében az eddig másod- és harmadállásban ellátott feladatok ellátatlanul maradhatnak, kritikus helyzetbe hozva ezzel számos kisebb intézményt – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink