hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Lepusztulást hoz az állami ölelés

Csak idén 24 milliárd forint kellene az államosított kórházaknak a legsürgetőbb felújításokhoz, de az új gazdának erre egy fillérje sincs, írja a Világgazdaságra hivatkozva a hvg.hu.

 

Az év elején állami tulajdonba került 59 egészségügyi intézmény megközelítőleg 24 milliárd forintot jelölt meg idén szükséges felújítási és beruházási forrásként, s ezt a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) is megalapozott igénynek tartja. Azonban ezt a GYEMSZI szerint az intézményeknek saját forrásaikból, uniós támogatásokból, vagy a tb-támogatásból kell előteremteniükírja  a lap.

Saját bevétel lehet egy kórház számára a külföldi, illetve az esetleges VIP-betegek ellátása, valamely helyiség bérbeadása. A Magyar Kórházszövetség szerint az ilyen bevételek nem érik el az intézmények összbevételeinek 5 százalékát. Uniós forrásokat jellemzően nem adnak állagmegóvásra. Az egészségbiztosítótól kapott finanszírozásból pedig elsősorban a béreket és a napi működéshez szükséges kifizetéseket lehet csak teljesíteni. Ma egyetlen olyan kórház sincs, amely minden kötelezettségét percre pontosan teljesítené, és még pénze is maradna beruházásra, olvasható a hvg.hu-n.

hirdetés

Könyveink