hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Pszichológusok: nem látnak a kormányzat lelkébe

Már a Miniszterelnökségen várt jóváhagyásra a pszichológuskamara megalapításáról szóló törvénytervezet, valamiért mégis visszakerült az Emberi Erőforrások Minisztériumába – értesült az MNO.

A jogszabálytervezet előtte éveken át a tárcánál parkolt, most újra ott porosodik azzal a hivatkozással, hogy a véglegesítéséhez további egyeztetésekre van szükség. Ám azok két éve lezárultak – írja a lap.

Régóta szenved a honi pszichológustársadalom attól, hogy a rendszerváltozás óta nem hozhatja létre saját kamaráját. Miközben számos szakmának lehet hasonló szervezete, sőt sok esetben kötelező a tagság, addig a pszichológusok e súlyos hiányossággal kénytelenek együtt élni, dolgozni.

A pszichológuskamara létrehozásával megtisztulhatna a szakma a végzettség és képzettség nélküli, a feketegazdaságot növelő, „pszichológiai” szolgáltatásokat nyújtó sarlatánoktól – magyarázza a lap. – Ma ugyanis az internetet böngészve számos autodidakta vagy tanfolyamot végzett lélek- és szellemgyógyász, lélekhegesztő és -látó, bizalmi és önismereti tanácsadó, számmisztikus, mágus, médium, sőt egyenesen angyalokkal kommunikálók „igyekeznek” segíteni a bajba jutottakon.

– Ha működne a kamara, az állam számára fogyasztóvédelmi, minőségbiztosítási szinten is előrelépés történne, ellenőrizhetőbbé válna az adózás – véli Bagdy Emőke pszichológusprofesszor, aki öt kollégájával miniszteri megbízás alapján a kezdetektől részt vett a kamarai törvény előkészítésében. Ha megbízhatóbb az ellátás, növekszik a szolgáltatás iránti bizalom, és az egészségmegőrzésben végre megfelelő hatékonysággal dolgozhatnának. Mindez a társadalombiztosításban forrásmegtakarítást idézne elő. Megtisztulna a piac, a szakemberi hozzáértéssel a fogyasztók is jól járnának, akiknek a „tiszta” szolgáltatások igénybevételével javulhatna a mentális egészségük, amire egyre nagyobb szükség van – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink