hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.

Fellépnek a lelkek kuruzslói ellen

Újabb szakmai kamara, ezúttal a pszichológusi létrehozását tervezi a kormány, derül ki egy a honlapján közzétett tervezetből.

A tervezet szerint a pszichológusi tevékenységet végzők szakmai, érdek-képviseleti köztestülete lesz a létrehozandó kamara. Feladatai közé tartozik a kamarai tagsággal, megfelelő végzettséggel rendelkező és a "pszichológus" szakmai címet jogosultan használó pszichológusok szakmai irányítása, ellenőrzése. Ugyancsak ellátja a pszichológusok közhiteles nyilvántartásának vezetésével kapcsolatos közfeladatokat.
Véleményezheti a pszichológusképzés rendszerét, szakmai követelményeit, a képzésekben megszerzett tudás alkalmazhatóságát a pszichológiai tevékenység gyakorlásában. Javaslatot tehet továbbá a képzési követelmények, szakmai vizsgakövetelmények módosításával, kiegészítésével, fejlesztésével kapcsolatban. A nem egészségügyi területen működő pszichológusok kötelező továbbképzési rendszerének kidolgozására is javaslatokat tehet. A kamara jogosult a tagjait érintő jogalkotási folyamatban szakmai véleményét előterjeszteni, továbbá jogszabály megalkotását kezdeményezni.
A kamara működése felett az oktatásért felelős miniszter gyakorol törvényességi felügyeletet.

Szakmailag megalapozottnak és társadalmi szempontból hasznosnak tartja a hazai pszichológusok három meghatározó szervezete a Magyar Pszichológus Kamara létrehozására tett kormányzati intézkedéseket - olvasható a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesülete, a Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Tudományos Bizottsága közös közleményében.

Úgy vélik, hogy a köztestület megalakulása gátat vethet a képzetlen és önjelölt álpszichológusok térnyerésének, vagyis a kamara tevékenysége az állampolgárok szempontjából fogyasztóvédelmi jellegű. Hangsúlyozzák, hogy így a mentális segítséget kérők ellenőrizhetik, hogy a pszichológusként fellépők mindegyike valóban rendelkezik-e a megfelelő képzettséggel. A szervezetek szerint még most is gyakori, hogy a mentális segítséget kérő csaknem hárommillió ember egy része jogosulatlan szakmagyakorlóknál szakszerűtlen válaszokat kap problémájára.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink