hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Profilaktikus sugárterápia csontmetasztázisban

Az OTSZ Online szerint a rákos és tünetmentes csontáttétekben szenvedő betegek profilaktikus sugárkezelése a csontrendszeri problémák csökkentése mellett a túlélést is javítja.

A fájdalmas csontmetasztázisok sugárterápiája az ellátás standardja, de egy új tanulmány, amelyben a sugárterápiát tünetmentes csontáttétek esetén alkalmazták, váratlan eredményt hozott. Kimutatta, hogy a rákos és tünetmentes csontáttétekben szenvedő betegek profilaktikus sugárkezelése nemcsak csökkenti a betegek életminősége szempontjából igen fontos csontrendszerrel kapcsolatos eseményeket és kórházi kezeléseket, hanem túlélési előnyt is hozott, ami a szerzők szerint indokolja a széles körben hozzáférhető sugárkezelés megelőző kezelésként való megfontolást.

Erin F. Gillespie (Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York City) és munkatársai az American Society for Radiation Oncology (ASTRO) októberi kongresszusán bemutatott viszonylag kis esetszámú fázis 2-es nagy kockázatú tünetmentes csontmetasztázisokkal rendelkező betegek egy véletlenszerűen kiválasztott csoportjának sugárkezelést adtak, másik csoportja pedig a szokásos ellátásban részesült, nem kapott besugárzást.

A szerzők szerint a profilaktikus sugárterápia kapcsán a jövőben az alábbi kérdéseket kell megválaszolni: "hasznos-e azok számára, akik metasztatikus betegsége korai szakaszban van, és esetleg nincs tüneti elváltozásuk?" "Milyen ponton a leghasznosabb a sugárzással történő beavatkozás? Sok olyan beteg van, akiknél több helyen metasztázisok vannak, de hogyan azonosíthatjuk azokat az elváltozásokat, amelyek a legnagyobb valószínűséggel válnak problémássá?"

Természetesen több munkára van szükség a sugárterápia megfelelő használatának optimalizálásához, hogy elkerüljük a túlkezelést, de az is fontos kérdés, hogyan lehet azonosítani ezeket a betegeket, miközben még tünetmentes a csontáttétjük.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés