hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Az EDDSZ "az egészséges és igazságos Magyarországért"

Elfogadhatatlannak tartja az Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) az elmúlt másfél év egészségügyet érintő intézkedéseit, ezért pénteken ismét meghirdette korábbi, "Az egészséges és igazságos Magyarországért" elnevezésű kezdeményezését.

Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, 2011 végére elfogyott a türelem a munkavállalókban, a betegekben, a hozzátartozókban. Úgy fogalmazott: elfogadhatatlannak tartják, hogy "harmadik országok mintájára" sorozatosan sérül az állampolgárok egészségügyi ellátáshoz való joga, továbbá azt, hogy az elmúlt másfél évben halmozottan hátrányos helyzetbe kerültek az egészségügyi dolgozók.

Cser Ágnes közölte: kezdeményezésük célja, hogy a civil szervezetek, a betegszervezetek, a köztestületek és az egyházak fogjanak össze, és tartsanak olyan felvilágosító rendezvényeket, amelyeken az állampolgárok megismerhetik a tényeket, tájékoztatják őket arról, hogy a közszolgáltatásokat nyújtó intézmények nem tudják teljesíteni az elvárt szolgáltatást.

Álláspontjuk szerint a már elfogadott és a jelenleg elfogadásra váró törvények lappangó privatizációt és olyan szuperkoncentrált döntési pozíciót készítenek elő, amely ellenkezik azokkal az átláthatósági és demokratikus követelményekkel, amelyekben hisznek és bíznak.

Az EDDSZ elnöke azt mondta, elfogadhatatlan, hogy a mentőápolók csaknem felének nincs szakképesítése, hogy védőnő nélkül vannak a tartós mélyszegénységben élő gyermekek, hogy a beteg gyermekét ápolni kívánó szülő a kövön ül, mint a harmadik világ kórházaiban. Elfogadhatatlan, hogy a benyújtott költségvetési törvényjavaslat szerint újabb százmilliárdokat vonnak ki az egészségügyből, és így az európai uniós tagállamok közül Magyarország az utolsók közt van az egészségügyi közkiadások tekintetében.

Cser Ágnes kitért arra is: elfogadhatatlan, hogy nem biztosítják az ágazatban dolgozók méltó keresetét, sőt még tovább kívánják azt csökkenteni, különböző pótlékok megszüntetésével.

Az EDDSZ először 2004-ben indította el "Az egészséges és igazságos Magyarországért” mozgalmat. Ennek eredménye volt a többi között, hogy annak idején a LIGA konföderációval, a társadalom közreműködésével megmentették a társadalombiztosítás intézményét – mondta az EDDSZ elnöke.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink