hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Pénzhiány miatt leállították a műtéteket a Péterfyben

Szeptemberig csak a sürgős, életmentő beavatkozásokat végezhetik el az orvosok a Péterfy Sándor utcai kórház traumatológiai tömbjében (az egykori Országos Baleseti Intézetben), de a kórház más osztályain is – értesült a Népszabadság.

Pénzhiány miatt állították le a tervezhető műtéteket a fővárosi kórházban, így 150-160 beteg kezelése biztosan hónapokkal halasztódik. A szigorú takarékossági intézkedés ugyanakkor nem vonatkozik a daganatos betegek ellátására, őket még megoperálhatják az orvosok.

Sásdi Antal megbízott főigazgató a lapnak megerősítette, hogy a kórházhoz kinevezett önkormányzati biztossal egyetértésben leállították a tervezhető beavatkozásokat szeptemberig. Az intézmény nem vállalhat további fedezetlen számlákat, és körülbelül annyi pénze van, amiből a sürgősségi, illetve a daganatos betegek műtétjeire futja őszig.

A Péterfy tavaly ősszel a kórházi konszolidációra szánt kormányzati pénzből mintegy 54 millió forintot kapott a nagy értékű protézisműtétek várólistájának 25-28 százalékos mérséklésére. Ezt a célt teljesítették, az évi szokásos 363 helyett mostanáig 468 operációt végeztek. A pénz azonban elfogyott, s bár június végéig körülbelül hatvan protézisműtétre kerülne sor, mindössze húszra van forrás. A keret erejéig még elvégzik a műtétet azokon, akiknél a közeli napokra tervezték a beavatkozást.

A kórház adóssága jelenleg mintegy 1,7 milliárd forint, ebből a lejárt számlák összege 1,1 milliárd. A Péterfy eladósodása akkor kezdődött, amikor fuzionált az Országos Baleseti Intézettel, s addigi betegellátási kvótáját negyedével csökkentették, miközben a betegforgalma jelentősen megugrott.

Novemberben a Somogy Megyei Hírlap és a Dunántúli Napló is hasonló esetekről számolt be. Akkor Kaposváron egy hetvenéves férfi sérvműtétje, Pécsen egy szívkatéterezés maradt el.

(forrás: Népszabadság , MedicalOnline, MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés