hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Műtétek maradnak el a pénzhiány miatt

Országos jelenséggé nőtt az előjegyzett műtétek elhalasztása pénzügyi okokra hivatkozva. A kaposvári kórházban egy 70 éves férfi sérvműtétje maradt el, de a pécsi szívcentrumból egy szívkatéterezésre váró férfit küldtek haza.

Egy 70 éves kaposvári férfi három hónapja várt az előjegyzett sérvműtétre. Amikor reggel 8 órakor ment a megbeszélt időpontra, minden vizsgálatot elvégeztek, majd közölték vele, hogy menjen haza, mert nincs pénz a műtétjére - írja a Somogy Megyei Hírlap, és hozzáteszi, az eset nem egyedi.

Ezt a tényt támasztja alá a Kaposi Mór Oktató Kórház menedzsmentjének nyilatkozata is: „Bármennyire nehéz gazdasági helyzetben van a kaposvári kórház, a sürgősségi betegellátás prioritást élvez, így ezeket a problémákat kevésbé érzik meg az ott ellátottak”. A hazaküldött betegről a levélben az áll: sajnos az ilyen eset nemcsak az intézményük sajátossága.

A szívkatéterezés és az onkológia olyan mint a szülés

A Dunántúli Napló is anyagi okokból elmaradt műtétről számol be: szívkatéterezés helyett hazaküldték a berendelt beteget, mondván, nincs rá keret. A klinikai központ főigazgatója szerint nyolcszázan várnak erre a beavatkozásra, de nem tudnak mit tenni.

dr. Szabados Sándor, a PTE Szívgyógyászati Klinikájának igazgatója a lapnak úgy fogalmazott, a szülészeteknél sincs „volumenkorlátozás” - úgy véli, éppen úgy szabad utat kéne adni ennek az ellátási formának (és még az onkológiának) is. Mint mondja, bár nem sürgős, halaszhatatlan életmentésről van szó, a késleltetett beavatkozás következményei kiszámíthatatlanok, rontják a túlélés esélyeit. Az igazgató elmondta, pénzügyi finanszírozásuk ebben a hónapban már 12-én már elfogyott. 

hirdetés

Könyveink