hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Parlagfű: napokon belül tetőzik a pollenáradat

A parlagfű átlagos pollenkoncentrációja emelkedése miatt az ország túlnyomó részére figyelmeztető jelzést adott ki az Országos Közegészségügyi Központ (OKK).

Megkezdődött a 2015-ös parlagfű szezon - írta közleményében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott. Ebbn felhívja a parlagfűre érzékenyek figyelmét arra, hogy - amennyiben eddig még nem tették meg - kezdjék el szedni gyógyszereiket. A most kiadott "figyelmeztetési" fokozatnál eggyel magasabb, elsőfokú riasztási szintnél a tüneteik állandósulnak, illetve erősödnek. Így előfordulhat tüsszögés, nátha-jellegű orrfolyás, enyhe fejfájás, könnyező szemek, torok viszketés, torok-köszörülés, a szem fáradékonysága, általános fáradtságérzet - emelték ki.

Az OKK előrejelzése alapján ezen a héten az ország egyes részein már elérheti a magas koncentrációt az átlagos pollenterhelés, számítani lehet az elsőfokú riasztás kiadására. A parlagfű szezon csúcsa - az időjárástól függően - az idén várhatóan augusztus utolsó két hetének valamelyikére esik majd - tették hozzá.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) aktuális térképe itt érhető el.  A grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, azonban egy parlagfüves terület mellett elsétálva a megadott jelzés szerinti terhelés többszöröse érheti a szervezetet. Emellett az időjárás szerepe is jelentős: egy csapadékos időszakot követően pollenből is kevesebb van a légtérben - hangsúlyozta az ÁNTSZ.

Az allergiások számára ajánlják továbbá a pollennapló vezetését, ahol jegyezhetik tüneteiket. Az Aerobiológiai Hálózat a tünetekhez kapcsolja a beteg tartózkodási helyéhez legközelebb eső pollen monitorállomás adatait, így követhető a pollenterhelés és tünetek összefüggése.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink