hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A védőoltások fontosságáról

Papp Lajos: a középpontban csak a páciens állhat

Közeleg az influenzaszezon, a védőoltás szükségességét illetően azonban bizalmatlanság alakult ki az utóbbi években. Papp Lajos szívsebész a Magyar Hírlapban oszlatja el a tévhiteket, egyben állást foglal a vakcina fontosságával kapcsolatban.

Papp Lajos szívsebészprofesszor a közelmúltban megfogalmazta egyértelmű álláspontját a védőoltások fontosságát illetően. A közlemény szerint az orvostudomány bizonyította, hogy a vakcinák segítségével sok millió ember egészsége megóvható. A professzor szerint ehhez hasonló, emberiséget mentő felfedezés az utóbbi háromszáz évben nem történt. Ám mint minden orvosi beavatkozásnak, ennek is lehetnek mellékhatásai, viszont egyértelműen kijelenthető, hogy az előnyök messze meghaladják az esetleges szövődmények károkozását.

Papp Lajos a Magyar Hírlapnak elmondta, mindezek ellenére a védőoltásokkal kapcsolatban a szülők részéről jogos aggodalmak merülnek fel. A közleményben szerepel, hogy a bizonytalanság az influenza-védőoltásokkal kapcsolatban azért alakulhatott ki, mert az orvos–beteg kapcsolatból mára eltűnt a bizalom. Ezzel kapcsolatban a professzor elmondta, amikor betegközpontúvá akarjuk tenni az egészségügyet, az azt jelenti, hogy valami korábban már nagyon elromlott. Kiemelte, az orvosok a betegekért vannak, a középpontban csak a páciens állhat.

„Amennyiben ez nem így történik, akkor nem gyógyításról beszélünk. Az orvostudomány a kezdetektől fogva arra az alaptételre épül, hogy a beteg üdve a legfőbb. Felmerül a kérdés, hogy manapság, ebben a társadalomban van-e lehetőségük az orvosoknak a hivatásuk és a kezdeti elköteleződésük szerint gyógyítani. A válaszom igen, csak ez sajnos nagyon sok hátránnyal jár. Legfőképpen anyagi és erkölcsi megkülönböztetéssel” – hívta fel a figyelmet Papp Lajos.

Kifejtette, amikor gyógyító és beteg között megrendül a bizalom, az orvostudomány alapjai inognak meg.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés