hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Összenő a 104 a 112-vel

Jövő év közepére integrálódhat teljesen a mentők segélyhívó rendszere az ESR-112-be. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg.

Az ESR-112 egységes segélyhívó rendszer és az Országos Mentőszolgálat "MIR" elnevezésű mentésirányító rendszere integrációjának megvalósításához Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek 190 millió forintot kell előteremtenie. Pintér Sándor belügyminiszternek és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek október végéig meg kell vizsgálnia a integrálásának jogalkotási, személyügyi feltételeit. S nekik jövő év június végéig meg is kell tenniük az integrációhoz szükséges intézkedéseket - olvasható a határozatban.

A határozat kapcsán az MTI emlékeztet, hogy a 112-es számon hívható egységes segélyhívó rendszer, az ESR-112 bemutatásakor 2013 májusában Lucza Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkárságának főosztályvezetője azt mondta: a kormány kiemelt célja, hogy a segítségnyújtás folyamata felgyorsuljon. Szege Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi informatikai programirodájának vezetője közölte: a 112-től azt várják, hogy a segítség 15 percen belül megérkezzen az állampolgárhoz. A segélyhívásokat fogadó szakembereknek fontos szerepük lesz abban, hogy a segélykérőtől minden olyan információt begyűjtsenek, ami segítheti a kórházi ellátást.  Ugyanekkor Göndör László, az ESR-112 projekt vezetője kiemelte azt is, hogy a 112-es egységes hívószám mellett egyelőre a készenléti szervek jelenlegi hívószámai - a 104, a 105 és a 107 - is élni fognak.

(A 1674/2015. (IX. 22.) kormányhatározat innen tölthető le.)

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink