hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Orvoskamarai levélváltás Kincses Gyulával

Dr. Kincses Gyula a Magyar Orvosi Kamara (MOK) működését is taglaló írással kereste meg az Orvosok Lapját. A témát a MOK elnöksége részletesen tárgyalta, s meg is válaszolta.

Fontos dolog, hogy a Magyar Orvosi Kamara időről időre értéknyilatkozatot tesz. Ugyan­akkor a MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY 2018: Diagnózis és terápia című legutóbbi elaborátum bennem alapvető hiányérzeteket kelt. A MOK által felsorolt diagnózisok helyesek, de korántsem írják le teljeskörűen az egészségügy betegségeit, a terápiás javaslatok pedig kifejezetten inszufficiensek. Nem lehet, és nem szabad megkerülni azt a tényt, hogy az orvostársadalom szempontjából (merthogy a MOK az orvosok szerve­zete) talán a legfontosabb tünet a társadalmi megbecsülés, a hivatásrend társadalmi presztízsének folyamatos és érzékeny vesztése. Ez az oka annak, hogy a fiatalok számára már kevésbé vonzó a szakma, és több kutatás számol be arról, hogy az orvos-elvándorlás egyik fő motivátora a megbecsültség hiánya. A MOK-nak alapvető feladata lenne ennek a folya­matnak a visszafordítása, az orvostársadalom méltó közbecsületének visszaszer­zése. Az orvosi hivatás presztízs-vesztése nemcsak az egészségügy dolgozókat sújtja, mert az eredményes gyógyításnak feltétele a gyógyítókba vetett hit és bizalom, írja az orvostársadalom ügyeinek jobbra fordítása reményében Kincses Gyula egészségpolitológus Kiegészített diagnózis és valós terápia című, az Orvosok Lapjának küldött írásában.

Mint az a mok.hu-n közölt levelezésből kiderül, az Orvosok Lapja Szerkesztőbizottsága Kincses írását illetékességből a MOK Elnökségéhez továbbította, amely alaposan tanulmányozta és megvitatatta azt. Az Éger István által jegyzett szöveg szerint "a vitában a levél gondolatai mellett felmerültek az elmúlt bő évtized cselekedetei, kommunikációjának egyes elemei, amelyek az Ön munkásságához köthetők, és ez heves indulatokat is kiváltott. A „Kiegészített diagnózis és valós terápia” című írás számos gondolatával, elemével egyetértünk. Igényes, jól megszerkesztett anyag, a magyar orvosok és a kamara évtizedes gondjait foglalja rendszerbe. Akár mi is írhattuk volna. Kivéve egyes minősítéseket.

A kisebb bajok az írással itt kezdődnek. A vitairat szabályai szerint: „becsüld le az ellenfél tevékenységét, emeld magasra a kritikáját”. Ez váltotta ki az első indulat hullámot. Mert úgy állítja be (minden konkrét elemzés, helyzetértékelés nélkül), hogy minden problémáról a MOK vezetése tehet. Holott levelének összes gondolatát, részletét, felvetését megtalálja az ön által említett és nem említett MOK dokumentumokban, az Orvosok Lapja vezércikkeiben, testületi határozatainkban, a Deklarációban, és a honlapon is elérhető, erkölcsi filozófiát tanító szakkönyvben."

A teljes levelezés a mok.hu-n

hirdetés

Könyveink