hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Origo: egészségügyi dolgozókat nem érint a bürokráciacsökkentés

A Miniszterelnökség az Origóval azt közölte, hogy a bürokráciacsökkentés nem érinti az egészségügyi vagy a tanári pályán lévőket.

Egyelőre nem tudni pontosan, honnan küldenek el több százezer közalkalmazottat. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára korábban azt nyilatkozta, hogy még ebben a ciklusban 100-150 ezer embert küldenének el és terelnének át a versenyszférába.

A bürokráciacsökkentés jegyében mintegy negyven háttérintézményt szüntet meg a kormány, hogy ezzel is javítsa a versenyképességet. Már a központi hivatalok és minisztériumi háttérintézmények átalakításáról szóló júniusi kormányhatározatban is utaltak erre, ugyanakkor ebben még nem volt szó elbocsátásokról – legalábbis így leírva nem –, de az, hogy a 2017-es költségvetési előirányzatnál a személyi jellegű kiadásokat illetően csak az idei 80 százalékával tervezhet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, sokat sejtet.

Ugyanakkor az érintett háttérintézményekben csak pár tízezren dolgoznak. Amennyiben fizetéscsökkentések helyett elbocsátásokkal oldanák meg ezt a 20 százalékos kiadáscsökkentést, úgy ez (csupán) néhány ezer közalkalmazottat érintene, ami még nagyon messze van az erre a ciklusra tervezett 150 ezres leépítéstől.

Hogy pontosan kikről, milyen állami alkalmazottakról lehet szó, azt nem fejtette ki a Miniszterelnökség az Origo kérdésére, ugyanakkor azért annyit elárultak, hogy ez „természetesen nem érinti az egészségügyi vagy például tanári pályán lévőket”, hanem „a szűken vett állami alkalmazottakról beszélünk”.

További részletek

(forrás: origo)
hirdetés

Könyveink